Half miljard Instant Payments tussen Nederlandse banken

bank bankdata bankpas

Sinds de allereerste Instant Payment in februari 2019 zijn er afgelopen oktober meer dan 500 miljoen onmiddellijke overboekingen tussen verschillende Nederlandse banken uitgevoerd. Dat schrijft de Betaalvereniging.

Bij de start werden zo’n 4000 Instant Payments per maand verwerkt. Afgelopen oktober waren dat er al 32,5 miljoen. Met een Instant Payment heeft de ontvanger direct zekerheid over de betaling.

Het bedrag staat binnen een paar seconden op zijn of haar betaalrekening, ook ’s nachts, in het weekend en op feestdagen. Daardoor kunnen kopers direct betalen bij afname van producten of diensten en kunnen verkopers bij levering de betaling direct ontvangen.

Nederland koploper eurozone

In Nederland worden per maand meer Instant Payments verwerkt dan in enig ander euroland. Ruim 90% van alle enkelvoudige overboekingen tussen verschillende Nederlandse banken is een Instant Payment. Voor de hele eurozone (inclusief Nederland) is dat ruwweg 15%. In de meeste andere eurolanden is een Instant Payment nog een premium betaalmethode, bijvoorbeeld alleen voor zakelijke klanten of alleen voor mobiele betaalapps.
ECB streeft naar volledig bereik in de hele eurozone

In de rest van de eurozone moeten Instant Payments ook de normale manier van overboeken worden. De Europese Centrale Bank heeft afgelopen zomer de wens uitgesproken dat eind 2021 alle banken in de eurozone onderling met elkaar verbonden zijn voor Instant Payments. Daartoe wijzigt de ECB zijn systemen voor het onderling verrekenen van eurobetalingen tussen banken (TARGET2 en TIPS genaamd).

“Instant Payments zijn inmiddels de normale manier van overboeken in Nederland geworden,” aldus Piet Mallekoote, directeur van Betaalvereniging Nederland. “Bedrijven en betaalinstellingen kunnen daar nu de vruchten van plukken, met snellere dienstverlening en toekomstige nieuwe betaaltoepassingen.”

Lees ook:

 

Gerelateerde berichten...

X