Harde schijven met 6.9 miljoen formulieren van donorregister kwijt

orgaandonatie donorregister

Bij het Donorregister zijn twee harde schijven kwijt met 6.9 miljoen formulieren van donoren. Het gaat om formulieren met registraties en wijzigingen tussen 1998 en 2010.

Dat schrijft minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in een Kamerbrief. Het lek is gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP).

Het CIBG dat her register beheert, is een uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Volksgezondheid. Op de formulieren staat de voor -en achternaam, geboortedatum, burgerservicenummers, adresgegevens van de donoren. Ook de reden van registratie of wijziging zijn hier genoteerd.

 

Verdwenen

Gek genoeg is niet bekend wanneer de harde schijven precies zijn verdwenen. Vorige week ontdekte het CIBG bij het openmaken van een kluis dat de schijven daar niet meer in lagen. Op de schijven staat een backup van het papieren archief van het Donorregister. Dit papieren archief zou vernietigd worden. Een woordvoerder zegt tegen Nu.nl dat de kans groot is dat de schrijven niet beveiligd zijn. Gevallen van daadwerkelijke fraude zijn nog niet bekend.

Het CIBG zegt er echter bij dat het risico dat er daadwerkelijk identiteitsfraude plaatsvindt klein is, omdat er geen kopieën van identiteitsbewijzen, financiële gegevens of (DigiD-)inlogcodes bij de gegevens zitten.  Wel is het advies alert te zijn op verdachte fysieke en digitale post.

 

Donorwet

De Jonge schrijft: “Ik vind het zeer vervelend dat dit is gebeurd. Het is uitermate belangrijk dat het publiek, aan de vooravond van het van kracht worden van de nieuwe Donorwet op 1 juli aanstaande, kan vertrouwen op een zorgvuldige en goed beveiligde omgang met persoonsgegevens door het Donorregister. Dat vertrouwen kan door een datalek geschaad worden.”

Volgens De Jonge heeft het datalek geen gevolgen voor orgaan- en weefseldonatie dat nu op de rol staat. Verder zou het geen invloed hebben op de invoering van de nieuwe wet.

Gerelateerde berichten...