Hoe een bedrijf 12 miljoen dollar uitspaart dankzij industriële IoT

robot botnet

Het industriële IoT ontwikkelt zich, ondanks de grotere en meer technische complexiteit, sneller dan het IoT van de consument. Toepassingen worden steeds uitgebreider. Daaruit vloeide de ‘digital twin’ voort. Dat is een dynamisch softwaremodel van een bestaand fysiek object of systeem.

Het wordt gebouwd met kunstmatige intelligentie en een menselijke geest. Gartner nam dit principe op in de top 10 strategic technology trends voor 2017.

Digitale stem

Een oproep komt door op een tablet. Het is een digitale stem die een update stuurt over een turbine die elektriciteit produceert. Het is een verandering in het operationele profiel van de turbine. Deze verandering wordt veroorzaakt doordat een cruciaal onderdeel sneller slijtage vertoont dan normaal. Dat leidt niet noodzakelijk vandaag of zelfs in de komende maanden tot een probleem, vertelt de stem, maar op lange termijn zal dit de gehele prestatie van de elektriciteitscentrale verminderen en zorgen voor duurder onderhoud.

Het is geen menselijke operator die deze update stuurt, Het is de digitale tweelingbroer van de turbine. Een exacte, digitale replica van de fysieke machine die werd gebouwd met kunstmatige intelligentie-algoritmes. Deze maken het mogelijk om te zien, denken en handelen zoals mensen. In een gesprek van 10 minuten met de digitale twin, wordt een oplossing bedacht die maar liefst 12 miljoen dollar zal besparen. Al is het maar vanwege de eenvoudige aanpassing in de werking van de turbine die zorgt voor deze optimalisatie.

De digitale twin maakt deze berekening dankzij de beschikbaarheid van historische gegevens, informatie over de werking van andere turbines. Ook diepgaande kennis van de fysieke belasting van de turbine speelt een rol. Mogelijke downtime of hogere onderhoudskosten worden op die manier vermeden.

 

Menselijke impact

In tegenstelling tot vele industriële voorlopers, zijn de digital twins geen big data ‘crunchers’. Dankzij machine learning en kunstmatige intelligentie zullen de replica’s zich continu aanpassen, zelfs als de fysieke machines en hun omgeving veranderen. Een 20-jarige tweeling van een vliegtuigmotor zal dus anders handelen en denken dan een ‘pasgeboren’ versie.

De impact van de digitale twins voor de industriële werknemer is noemenswaardig. In eerste instantie lijkt het misschien alsof de digital twin het werk doet dat voorheen door een mens werd gedaan. Maar in geen enkel bedrijf heeft een werknemer de tijd om uren te kijken naar de werking van één turbine of vliegtuigmotor en een diepgaande analyse te maken. Technici worden pas opgeroepen als er al schade is aan een machine. De digital twin zal dat probleem voor zijn.

Digitale twins zullen dus geen banen doen sneuvelen, maar het voor werknemers mogelijk maken om zich te concentreren op hun persoonlijke ontwikkeling, interpersoonlijke interacties en het ontwikkelen van nieuwe ideeën. De komst van de digital twin zal de industriële IoT-revolutie sterk beïnvloeden. Voor GE en de rest van de industriële wereld betekent dit biljoenen dollars aan nieuwe groeimogelijkheden. Het zal een belangrijke pijler worden in de data-economie voor de industrie. De digital twin is nog maar net geboren, maar de toekomstige invloed op de industrie is niet te onderschatten.

 

Gerelateerde berichten...