Hoe laat je overleden applicaties uitfaseren?

overlijden

Het uitfaseren van overleden applicaties, of van applicaties die op sterven na dood zijn, staat doorgaans niet hoog op de agenda van de CIO. Toch verdient dit onderwerp zijn of haar volle aandacht. Door allerhande innovatieve ontwikkelingen – cloud transformaties, digitale bedrijfsinitiatieven, transitie naar bimodal ICT – zal de hoeveelheid af te breken applicaties de komende jaren explosief toenemen. Hier ligt een schone taak voor ICT.

Andy Kyte, Vice President en Gartner Fellow bij Gartner Research, bepleit vol vuur het toenemende belang van de rol van begrafenisondernemer van applicaties. Volgens hem moeten er de komende vijf jaar tien tot twintig keer meer applicaties worden uitgefaseerd dan er de afgelopen tien jaar zijn begraven. “Het is een behoorlijke uitdaging om dit te organiseren”, waarschuwt hij.

“Als het aankomt op het ten grave dragen van applicaties, blijkt dat niemand zich toegewijd met deze taak bezighoudt. Er is geen proces voor of een standaardaanpak. Het lijkt niemand echt te interesseren. Het is hoog tijd dat we het begraven van applicaties gaan opnemen als standaardproces in onze it-organisatie.”

Maar al te vaak zitten er in de meeste portfolio’s heel veel nieuwe dingen. Er zit ook jong, puber en jongvolwassen software in. Er zijn alleen wel erg veel rijpe applicaties. We houden zo lang aan ze vast dat het uiteindelijk seniele applicaties worden. Dat zijn van die applicaties die door de gangen wandelen en vragen stellen als ‘wie ben ik?’, ‘waar ben ik?’ en ‘wat moet ik doen?’. Uiteindelijk worden dit zombie-applicaties. Ze lopen nog steeds rond. Eigenlijk zijn ze al dood, alleen weten ze dat nog niet. Hun gewicht wordt ondraaglijk en als je niet oppast word je door ze gewurgd.”

Lees deel 1 van dit tweeluik online of in ICT/Magazine van maart.

 

Gerelateerde berichten...