Hubble offline door computercrash

Hubble telescoop cirkelt donr de aarde

De ruimtetelescoop Hubble is tijdelijk offline doordat een van de payloadcomputers is gecrasht. De meldt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. De problemen spelen al sinds zondag, maar er intussen nog steeds geen oplossing.

Ook is nog niet bekend wanneer het probleem is opgelost. Wel is duidelijk dat het gaat om de computer die aan boord van de telescoop de wetenschappelijke instrumenten bestuurt. Een van de geheugenmodules zou niet goed meer werken. NASA probeert nu op afstand het probleem te verhelpen. De computer en de instrumenten werken al sinds de jaren negentig.

Omdat de problemen nog niet zijn opgelost schakelde NASA wel over op een back-up. Maar dat betekent voorlopig alleen de wetenschapper er even bij kunnen om te zien wat het probleem is. Daarna moet het hele systeem een herstart krijgen. Pas daarna draait alles weer naar behoren.

Fysieke update

De Hubbletelescoop werd in 1990 gelanceerd door een samenwerkingsverband tussen NASA en ESA, en reist sindsdien in een baan rond de aarde. De apparatuur van het ruimtevaartuig dateert dus ook uit die tijd. Wel zijn diverse back-upsystemen ingebouwd zodat de systemen bij tegenslag uiteindelijk toch bereikbaar zijn.

De laatste fysieke update van de apparatuur is gedaan op een astronautenmissie in 2009. De ruimtetelescoop heeft een aantal precisie-instrumenten aan boord voor het doen van astronomische waarnemingen. Deze gegevens worden via de computers teruggestuurd naar de aarde.

De Hubbletelescoop heeft naast gewone camera’s ook een infraroodcamera aan boord.  Door het ontbreken van een atmosfeer in de ruimte kan Hubble heel scherpe afbeeldingen maken van verre astronomische objecten. Een van de bekendste foto’s is bijvoorbeeld die van de Adelaarsnevel.

Lees ook:
  • Camera van wetenschappers maakt foto van 3,2 gigapixel
  • Groene stroom in je bedrijf? Dit zijn je opties

Gerelateerde berichten...