HvA en UvA-hackers konden bij wachtwoorden studenten

gijzelsoftware ransomware

De HvA en UvA-hackers die vorige week een rasonmeware-aanval uitvoerden bleken bij de wachtwoorden van studenten en medewerkers te kunnen. Het gaat om honderdduizend mensen.

Ze krijgen allemaal vanaf dinsdag het officiële advies om vooral de wachtwoorden voor de schoolsystemen te veranderen. In hoeverre de hackers toegang hadden en of ze daarvan ook gebruik maakten is niet duidelijk. De instellingen willen het zekere voor het onzekere nemen. Dat doen ze zelfs met het versturen van de mails hierover. Om niet alles in een grote bulk te hoeven sturen krijgt iedereen in fases bericht.

Onderzoek

Intussen is het onderzoek naar de hackaanval nog bezig. Wel is al duidelijk dat er twee dagen voor de aanval zelf al voortekenen waren. Daarom waarschuwen de instelling om voortaan alert te zijn op phishing-mails die kunnen rondgaan.

Intussen is al wel duidelijk dat er sporen van een ransomware-aanval waren op een aantal servers van de instellingen. Nog niet alle servers zijn onderzocht maar wel is al duidelijk dat zou gaan om een professioneel opgezette aanvalspoging. Hoe en wat precies willen de instellingen nog niet zeggen, omdat het onderzoek nog gaande is.

Inbreken

Volgens de Amsterdamse instellingen braken “onbekende derden” vorige week woensdag in in de gedeelde computersystemen van de instellingen. Om welke delen van de systemen het gaat is nog niet bekend.gemaakt. Al snel werd een deel van de systemen uitgeschakeld. De website bleef wel functioneren. Wanneer de zaak is afgerond is nog niet bekend.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X