IBM en FUJIFILM vestigen nieuw wereldrecord tape storage

datacenter draden tape storage

IBM en FUJIFilM hebben een nieuw wereldrecord gevestigd in tape storage. Onderzoekers slaagden erin om 317 GB / in2 (gigabits per vierkante inch) in oppervlaktedichtheid op te slaan op een prototype van strontium ferrite (SrFe) deeltjesmagneetband. Dat is ongeveer 27 keer meer dan de oppervlaktedichtheid van de huidige geavanceerde commerciële tapedrives.

Met deze nieuwe methode kan een enkele tapecartridge ongeveer 580 terabyte (TB) aan data opslaan. Dit komt overeen met 786.977 cd’s op een hoogte van 944 meter. Dat is hoger dan de Burj Kalifa, het hoogste gebouw ter wereld. Dit past dan op een tapecartridge op je handpalm.

Belangrijk

Het wereldrecord tape storage is enorm belangrijk omdat er wereldwijd steeds meer data wordt opgeslagen. Momenteel produceren we dagelijks 2,5 triljoen bytes aan data, voornamelijk dankzij de opkomst van het Internet of Things (IoT), high-definition 4K / 8K-video’s en op AI gebaseerde big-data-analyses. Als dit tempo doorzet zullen we tegen 2025 wereldwijd 175 zettabytes aan data verwerken, dit komt neer op een jaarlijkse groei van 61 procent.

Tape kan de oplossing zijn om dit probleem op te lossen, gezien het ideaal is voor de opslag van grote hoeveelheden referentiedata die gedurende een lange periode moeten worden bewaard tegen een zo laag mogelijke prijs. In Nederland is Managed Cloud service provider Vancis, een gebruiker van IBM tape.

Lees ook:
  • Data gravity: Onderschat de datacenterstrategie niet
  • Datakluizen geven gebruikers controle over eigen gegevens terug

Gerelateerde berichten...

X