ID-kaart met DigiD-chip sinds maandag beschikbaar

DigiD logo DigiD-app

De nieuwe Nederlandse identiteitskaart waarin een chip zit met een inlogfunctie voor DigiD, is sinds gisteren beschikbaar. Inloggen met de chip is dan mogelijk bij de overheid, maar kan ook in het onderwijs, de zorg of het pensioenfonds.

De bedoeling is dat het nieuwe systeem zorgt voor meer zekerheid en een betere bescherming van iemands gegevens. Organisaties hebben op hun beurt meer zekerheid dat die gegevens alleen gedeeld worden met de juiste persoon.

Activeren inlogfunctie

Wie een nieuwe ID-kaart heeft ontvangt binnen enkele werkdagen een brief van DigiD met een pincode. Daarmee kun je de inlogfunctie van de identiteitskaart activeren. Intussen blijven de ‘oude’ kaarten die nog geldig zijn gewoon bruikbaar tot de vervaldatum. Pas na vervanging krijgt de eigenaar een nieuw model kaart.

In de loop van het jaar komen er nog een aantal visuele aanpassingen aan de kaart.

Mogelijkheden

Momenteel zijn de inlogmogelijkheden van DigiD ofwel met gebruikersnaam en wachtwoord ofwel via DigiD-app op de smartphone.

Die app blijft ook met de nieuwe kaart nodig. Daarmee moet de gebruiker inloggen met de ID-kaart. De chip van de nieuwe kaart zit in het plastic en die moeten gebruikers scannen met hun telefoon. Vervolgens is er ook een piincode nodig die in de brief staat die nieuwe gebruikers vanzelf ontvangen na aanvraag van de nieuwe kaart.

Is alles eenmaal geactiveerd dan houdt de gebruiker de smartphone met de DigiD-app tegen de ID-kaart. Ter bevestiging moet je dan ook de code invoeren. Die code is overigens ook te wijzigen.

DigiD kent drie niveaus die de overheid betrouwbaarheidsniveaus noemt. Dit zijn laag, substantieel en hoog. Deze worden momenteel nog niet gebruikt maar komen later wel beschikbaar. Zo wordt het op termijn mogelijk om bijvoorbeeld gezondheidsinformatie via DigiD beschikbaar te kunnen maken.

De nieuwe inlog verleent meteen toegang tot dat hoogste beveiligingsniveau hoewel daar nog geen functies voor beschikbaar zijn.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...