Ideeënbox DDA voor betere digitale dienstverlening overheid

De stichting Digitaal Burgerschap Nederland en Dutch Digital Agencies (DDA) hebben een ideeënbox om overheidscommunicatie te verbeteren.

Dit is naar aanleiding de kwesties rond eHerkenning. Uit de ideeënbox moeten voorstellen rollen om de overheidscommunicatie te verbeteren.

De instellingen reageren hiermee op de recente ophef rond de invoeren van eHerkenning. Dat op 1 januari ingevoerde ICT-systeem is vergelijkbaar met DigiD, maar dan voor ondernemers. Zo kunnen ze veilig inloggen om bijvoorbeeld loonaangifte te doen.

 

Klachten

Over eHerkenning zijn veel klachten. Er zijn wachtlijsten, en zo’n 60.000 organisaties kunnen het systeem niet gebruiken, omdat ze niet zijn ingeschreven in het Handelsregister. Als gevolg van de klachtenregen hebben inmiddels zo’n 24.000 kleine ondernemers uitstel tot 1 juli voor de aanschaf van eHerkenning.

De stichting Digitaal Burgerschap Nederland en DDA, branchevereniging voor digitale bureaus in Nederland, vinden dat Nederland weer koploper moet zijn in de digitale wereld. De eerste stap is een goed werkende digitale overheid.

 

Regels

“Het wordt tijd dat de overheid zich losmaakt van het denken vanuit bestaande systemen. Het wordt tijd dat ze procedures en een digitale dienstverlening opbouwt die vragen en behoeften van mensen centraal stelt in plaats van regels, procedures en organisatiestructuren.” Dat stelt de voorzitter van stichting Digitaal Burgerschap Nederland en de DDA, Ivo Roefs. “Met deze ideeënbox geven we daarvoor graag de eerste aanzet.”

Alle binnengekomen klachten, suggesties en belangrijkste learnings komen nadrukkelijk onder de aandacht brengen van de Tweede Kamer. Ook de Tijdelijke Commissie Digitale Toekomst krijgt ze te horen.

 

UWV

In november 2019 luidde het UWV ook al de noodklok over gebruik van het nieuwe  eHerkenning. Sinds 1 november moeten werkgevers via eHerkenning namelijk hun zaken regelen op het werkgeversportaal van UWV. Terwijl recente cijfers laten zien dat veel ondernemers de stap nog niet hebben gemaakt.

Gerelateerde berichten...

X