Insulinepomp met AI nu in Nederland

verpleegkundige met handschoen doet vingerprik bij patiënt

Mensen met diabetes in Nederland kunnen nu gebruik maken van een insulinepomp met kunstmatige intelligentie. Deze Accu-Chek Insight insulinepomp heeft een geautomatiseerde insulinetoedieningssysteem (AID). Het is de eerste pomp met een voorgevulde ampul.

Met behulp van kunstmatige intelligentie bootst het hybride closed-loop systeem de pancreasfuncties na en maakt geautomatiseerde bloedglucoseregulatie mogelijk. Het kernelement is een uniek zelflerend algoritme, DBLG1, dat beschikbaar is via een speciale handset. De verbinding tussen meetsysteem en de pomp vindt plaats via Bluetooth.

Sensor

Het Dexcom G6 CGM systeem gebruikt een kleine sensor en zender om realtime glucosewaarden draadloos te meten en naar de handset te verzenden. Elke vijf minuten analyseert het DBLG1 algoritme de glucosespiegels van de patiënt. Zo komt ook automatisch de goede dosis insuline tot stand. Dit houdt rekening met de individuele fysiologie, geschiedenis en gegevensinvoer voor maaltijden en fysieke activiteit.

Onderzoeksgegevens tonen een significante verbetering van de bloedglucoseregulatie. En een afname van het risico op hypo’s bij volwassenen met diabetes type 1.

Hybride closed-loop systemen

Hybride closed-loop systemen bestaan uit een continue glucosemonitor, een insulinepomp en een algoritme dat glucosemetingen in realtime analyseert. Elke vijf minuten wordt een glucosewaarde verzonden naar DBLG1 dat het algoritme beschikbaar maakt via een speciale handset host dat de insulinetoediening automatisch berekent en aanpast.

De systemen zijn hybride omdat gebruikers maaltijdinnames moeten aangeven en de bolusdoses moeten invoeren om de maaltijden te dekken. Het systeem automatiseert continu de toediening van basale insuline om de glucosespiegels binnen het streefbereik te houden. Sommige systemen zijn ook in staat om automatisch correctiebolussen toe te dienen, aangezien deze nodig zijn om de glucosewaarden weer binnen het streefbereik te brengen.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X