Internationale vrouwendag adresseert genderkloof in IT-leiderschap

vrouwendag

Op 8 maart is het internationale vrouwendag. Een wereldwijd erkende dag waarop de sociale, economische, culturele en politieke prestaties van vrouwen sinds 1911 worden gevierd. De dag markeert ook een oproep tot actie voor het versnellen van gendergelijkheid en inclusie. En het aanmoedigen van de collectieve strijd tegen discriminatie. Om deze dag te markeren deed Ordina onderzoek naar gendergelijkheid bij IT-eindverantwoordelijken bij op de AEX genoteerde bedrijven.

De inventarisatie wijst op een grote genderkloof in leidinggevende posities in de IT. Slechts twee van de vijfentwintig AEX-bedrijven hebben een vrouw die eindverantwoordelijk is voor IT. Dit betekent dat slechts acht procent vrouw is. Dit, terwijl in Nederland zestien procent van de gehele populatie IT-werknemers vrouw is. Binnen Ordina ligt dit gemiddelde op twintig procent.

Vrouwen ondervertegenwoordigd in de IT
De resultaten van het onderzoek laten zien dat ondanks de toename van het aantal vrouwen in de IT-sector, vrouwen nog steeds ondervertegenwoordigd zijn in leidinggevende posities. Dit is niet alleen onrechtvaardig, maar het kan ook leiden tot een tekort aan talent. Bedrijven die gendergelijkheid bevorderen, kunnen profiteren van een grotere talentpool en een meer diverse en innovatieve sector.

Gerelateerde berichten...

X