Internet Archive gaat bij offline archiefsite laten zien

stop domino met hand die de steentjes afstopt

Het Internet Archive wil van onbereikbare websites archiefpagina’s laten zien. Het is een uitbreiding van de al bestaande Wayback Machine.

Om dat te realiseren gaat de non-profitorganisatie uit de VS samenwerken met softwarebedrijf Cloudflare. Daarom gaat het vooralsnog om sites van het bedrijf.

Via de Wayback Machine van Internet Archive kunnen internetgebruikers gearchiveerde pagina’s alsnog bekijken. Tot nu toe moesten sites zelf zorgen dat ze op enig moment de site handmatig archiveren om van een dergelijke pagina gebruik te kunnen maken.

Automatisch

Het nieuwe initiatief zorgt dat die archivering nu automatisch kan plaatsvinden. Bij een crash en onvindbaarheid zoekt het systeem via Wayback Machine automatisch naar de recentste versie van de gearchiveerde pagina.

Het gaat dan niet om een backup van de volledig website. Lay-out en huisstijl van de site, tekst en beeld zijn wel te zien. Delen van de site die interactief zijn zullen het niet doen. Het gaat dan bijvoorbeeld om discussiefora of webwinkels.

Sinds 1995

The Internet Archive bouwt al sinds 1995 aan een digitale bibliotheek van websites op internet. Het werkt een beetje als een fysieke bieb. Iedereen heeft gratis toegang.

Destijds begon de organisatie met archivering van het hele internet. Dat ging toen net van start en was nog niet heel groot. Vandaag de dag draait de Wayback Machine samen met 625+ bibliotheken en andere op een speciaal archief-It programma om belangrijke pagina’s op te sporen.

Het archief heeft momenteel:
  • 330 miljard webpagina’s
  • 20 miljard boeken en teksten
  • 4.5 miljard audiobestanden met 180,000 live concerten
  • 4 miljoen video’s (buiten YouTube)
  • 200,000 softwareprogramma’s

Belangstellenden kunnen gratis een account aanmaken en dan ook gratis bestanden uploaden naar het archief. Momenteel is er veel vraag naar uploaden van boeken. Het Internet Archive krijgt dagelijks miljoenen bezoekers.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X