Internetbrowsers maken samen betere webextensies

internet internetprovider

De webbrowsers Safari, Chrome, Microsoft Edge en Firefox gaan gezamenlijk webextensies beter maken. Dat maakten de bedrijven bekend tijdens het World Wide Web Consortium. Wanneer de eerste universele extensies gaan verschijnen is nog niet duidelijk.

Extensies zijn add-ons waarmee je kunt toevoegen aan browsers die niet in het standaardpakket zitten. Dat kan bijvoorbeeld gaan om een wachtwoordmanager of de extra optie om snel takenlijstjes te kunnen maken.

Onwikkelaars

De teams van de meest gebruikte browsers werken als de ‘WebExtensions Community Group’. Ze stellen dat ontwikkelaars voortaan extensies moeten ontwikkelen via een soort standaard die je in alle browsers kunt gebruiken.

Hierdoor wordt het voor ontwikkelaars ook makkelijker, want zij kunnen een soort extensie maken voor alle grote browsers. Ook technisch gezien zal dat een stuk beter functioneren, zo is de verwachting. Dit zal ook de beveiliging van die extra diensten ten goede komen.

De organisatoren Apple, Google, Microsoft en Mozilla roepen makers van andere browsers, maar ook makers van webextensies en andere geïnteresseerde partijen op om zich bij het initiatief aan te sluiten.

Wel is de bedoeling dat elke browser de eigen winkels waar je updates en webextensies kunt downloaden, gewoon kan houden. De browsers gaan ook geen fusie aan maar blijven allemaal gewoon bestaan als zelfstandige browsers.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...