Investeren in cybersecurity en digitale weerbaarheid topprioriteit

cybersecurity

Cybersecurity is een hot topic in de digitale wereld. En niet voor nietes. Cyberincidenten kwamen voor bij 95% van de bedrijven. Het gaat daarbij om beveiligingsincidenten die van invloed waren op de uitvoering van de dagelijkse taken van het bedrijf. De incidenten die in Nederland het meest voorkwamen waren datalekken (54.2%), gijzelsoftware (51.6%), een netwerk of systeem storing (46.3%) en distributed denial of service (DDos)-aanvallen (36.8%).

Grote gevolgen voor targets

Deze verontrustende cijfers blijken uit het jaarlijkse Security Outcomes Report van Cisco. Het onderzoek meldt dat de beveiligingsincidenten vaak grote gevolgen voor de aangevallen bedrijven en hun samenwerkingspartners hebben. De meest voorkomende gevolgen door een cyberaanval in Nederland waren: onderbreking van IT en communicatie en reputatieschade. Dit naast een verstoring van de toeleveringsketen. En het verlies van concurrentievoordeel.

Cyberweerbaarheid van groot belang

Met deze grote belangen is het geen verrassing dat 96% van de bestuurders die voor het onderzoek werden ondervraagd, aangaven dat cyberweerbaarheid voor hen een hoge prioriteit heeft. Uit de bevindingen blijkt verder dat de belangrijkste doelstellingen van cyberweerbaarheid voor securitymanagers en hun teams bestaan uit het voorkomen van incidenten. En uit het beperken van verliezen wanneer incidenten zich toch voordoen.

Riscicomanagement

Cybersecurity is een zaak van risicomanagement. Omdat bedrijven niet altijd al hun systemen en alle bedrijfslocaties kunnen beveiligen, stelt veerkracht hen in staat hun beveiligingsmiddelen te richten op de onderdelen van het bedrijf die de meeste waarde toevoegen aan een organisatie. En ervoor te zorgen dat die waarde wordt beschermd.

Menselijke aangelegenheid

De resultaten van Cisco’s Security Outcomes Study benadrukken volgens de onderzoekers het feit dat cybersecurity een menselijke aangelegenheid is. Dit, aangezien managementondersteuning, bedrijfscultuur en toegang en inzet van middelen een grote invloed hebben op de digitale weerbaarheid van een bedrijf. Denk bij de inzet van middelen dan aan geautomatiseerde oplossingen als Zero Trust en op cloud technologie gebaseerde beveiligingsoplossingen. SASE of (secure access service edge) is een voorbeeld van een dergelijke moderne op cloud gebaseerde beveiligingsoplossing.

Gerelateerde berichten...

X