Investering Tiler voor oplaadtegel e-bikes met fleetmanagementsoftware

zelfrijdende fiets

Het Delftse bedrijf Tiler, spin-off van de TU delft, ontwikkelde een oplaadtegel waarmee e-bikes draadloos kunnen opladen. Ook en andere lichte elektronische voertuigen als e-cargobikes en e-steps kunnen de tegel gebruiken. Voor efficiënt gebruik is fleetmanagementsoftware ingezet. Tiler kreeg voor de opschaling en doorontwikkeling 250.000 euro van investeringsfonds UNIIQ.

De oplaadtegel werkt via inductie en ligt als een stoeptegel in de grond. Het opladen begint automatisch als een fiets met compatibele standaard op de tegel staat.

 

Oplaadstatus

Speciaal ontwikkelde fleetmanagementsoftware maakt het in de toekomst mogelijk om beschikbaarheid en oplaadstatus te bekijken, reserveren en betalen. Ook faciliteert het platform de koppeling met klantsystemen, gebruik van een Tiler-app en GPS- cloudlock voor extra beveiliging.

Het systeem heeft veel voordelen ten opzichte van bestaande alternatieven. Dockingstations en e-bike-laadpalen zijn een stuk duurder, vatbaarder voor vandalisme en nemen meer ruimte in op straat.

Ook aan het opladen via een stopcontact kleven nadelen. Zo heeft elk merk zijn eigen adapter, die bovendien gevoelig is voor kabelbreuken en corrosie. Vanwege ontploffingsgevaar verbieden steeds meer bedrijven het binnen opladen van fietsaccu’s. Ze zoeken daarom een duurzame, gebruiksvriendelijke en betaalbare laadinfrastructuur voor de snel groeiende vloot van e-bikes.

 

Zakelijke markt

Tiler werd in oktober 2019 opgericht, toen nog onder de naam Fesla Charge, door Christiaan van Nispen en Olivier Coops. Beide ondernemers zijn ervaren in het oprichten en kickstarten van startups.

De spin-off van de TU Delft zet de investering in om talentvol personeel te werven, investeren in R&D en op te schalen naar de eerste productiebatch. In eerste instantie richt Tiler zich op de zakelijke markt: bedrijven en organisaties die hun werknemers stimuleren om meer te gaan fietsen. Naar verwachting neemt het aantal bedrijven met een e-bikeleaseplan toe dankzij een dit jaar nieuw ingevoerde fiscale maatregel.

Na een succesvolle test van het prototype installeert Tiler op korte termijn de eerste oplaadtegel bij pilotklant Rotterdam Ahoy. In de zomer wordt de productie van de tegels opgestart en in september 2020 zal de eerste batch op de markt verkrijgbaar zijn.

 

Gerelateerde berichten...

X