IRPA winnaar Europese hackathon: veilig transport covid-19-vaccins

vaccin prik coronavaccin

IRPA, Intelligent Robotic Process Automation heet het voluit. Deze automatiseringstechnologie voor veilig transport van het COVID-19-vaccin van het itelligence-team uit Den Bosch won daarmee deze week een Europese Hackathon.

Het systeem zorgt dat coronavaccins straks onder strenge temperatuurvoorwaarden gecontroleerd gedistribueerd kunnen worden. IRPA werkt met artificial intelligence, blockchain en  en machine learning. Het helpt bedrijven repetitief en handmatig werk te automatiseren. Alle zogeheten ‘rule-based opdrachten’ lopen voortaan via intelligente code, oftewel robots, in het softwaresysteem.

Temperatuur

Het systeem IRPA werd afgelopen week door dertig teams uit heel Europa als winnaar uitgekozen tijdens de SAP Digital Hackathon. IRPA lost een groot probleem op wanneer het vaccin er eenmaal is: het vervoer. Want als het eenmaal de markt op mag, moet er 800.000 ton aan vaccins wereldwijd verspreid worden.

In dat vervoer speelt temperatuur een grote rol. Als de vaccins te heet of te koud worden tijdens transport, is de hele batch onbruikbaar. Als niemand zo’n batch op tijd opmerkt en patiënten het toch krijgen, betekent dit een enorm gezondheidsrisico. Verder zijn er miljoenen aan extra kosten en vertraging bij de zorgverleners die de vaccins moeten toedienen.

Daarom is automatiseren van processen in deze cold chain-logistiek zo belangrijk. IRPA zorgt dat de coronavaccins met een sensor doorlopend gecontroleerd worden en veilig verplaatst. Mocht er tijdens dat vervoer iets gebeuren, dan krijgen zowel de chauffeur, de klant en het pharmabedrijf automatisch bericht.

Seintje

De sensor meet doorlopend de temperatuur. Die moet steeds tussen de -18 en -70 graden blijven. Er komt niet alleen een seintje als het te laat is, maar ook daarvoor al, zodat het probleem nog opgelost kan worden. De chauffeur die zo’n bericht krijgt kan dan bijvoorbeeld naar het dichtstbijzijnde koelmagazijn rijden. Op basis van locatiegegevens krijgt de chauffeur meteen door welk magazijn dichtbij is.

Als een batch wordt afgeschreven krijgt het productiebedrijf automatisch een mail. Zij kunnen dan meteen zorgen voor verzending van een nieuwe, zodat een vaccinatieprogramma geen vertraging oploopt.

De beschadigde batch wordt automatisch geblokkeerd. Zodra de zorgverlener deze batch ontvangt, krijgt de medewerker meteen ook de melding en wordt de batch verwijderd.

Lees ook:

 

Gerelateerde berichten...

X