Havenbedrijf Rotterdam stuurt hyperintelligente container op wereldreis

Op 24 mei vertrok de hyperintelligente ‘Container 42’ vanuit de
Rotterdamse haven op een dataverzamelreis om de wereld. De reis zal twee jaar duren. Het havenbedrijf Rotterdam heeft de container samen met flink aantal partners uitgerust met sensoren en communicatietechnologie.

De container maakt begin juni een eerste stop in München. Hij is daar te bezichtigen tijdens de Transport Logistic 2019 (TLM).

 

Luchtvervuiling

Tijdens de reis meten de instrumenten in de container, helling, positie, geluid, luchtvervuiling, vochtigheid en temperatuur. De container is ook uitgerust met zonnepanelen. Zo is te zien hoeveel energie een container op een containerschip, een trein of een truck kan oogsten tijdens de reis.

Met de ambitie om de ‘smartest port’ te zijn, neemt Rotterdam het voortouw in de digitale transformatie van haven en logistiek. ‘Container 42’ is een metafoor voor die transformatie.

 

Inzicht

Wat maakt een containerlading mee tijdens de zeereis en het transport over land? Container 42 legt alles vast. De verzamelde gegevens helpen inzicht geven in de uitdagingen in
transport en logistiek. Ze dragen bij aan de ontwikkeling van een zogenaamde ‘digital twin’ van de haven. Dit is een digitale representatie van de werkelijke, fysieke haven. Het huidige Internet of Things (IoT) platform van het Havenbedrijf Rotterdam legt hiervoor de basis.

Via dit cloudplatform verzamelt en verwerkt het Havenbedrijf Rotterdam data, afkomstig van sensoren in de haven. Op die manier komt er realtime informatie binnen over onder meer infrastructuur, water en lucht. De Rotterdamse haven kan zo de dienstverlening verder verbeteren.

Digitalisering in de haven leidt tot een nog veiligere, betrouwbaarder en snellere doorvoer. Het stelt Rotterdam in staat om in de toekomst autonome schepen in de haven te verwelkomen.

 

Transport Logistic München

Voordat de container de wereld over gaat reizen, kan de wereld kennismaken met Container 42 tijdens de Transport Logistic 2019 in München. Dit is één van de bekendste beurzen over
Logistiek en Transport.

Van 4 tot en met 7 juni staat de Container 42 bij de entree aan de Oostzijde. Experts van het Havenbedrijf Rotterdam en de deelnemende partners geven daar graag informatie over de laatste innovaties op het gebied van digitalisering.

 

Gerelateerde berichten...

X