Jaarwisseling brengt record datadrukte op mobiele netwerk

2022 cijfers met glitterachtergrond

De jaarwisseling zorgde dit keer voor een record aan datadrukte op het mobiele netwerk van KPN. Daarbij valt op dat SMS-berichten wijken voor foto’s en filmpjes als nieuwjaarsgroeten. De vele nieuwjaarswensen zorgden voor een record in het dataverkeer over het mobiele netwerk.

In vergelijking met vorig jaar nam het mobiele dataverkeer met ruim één derde toe. Het thuisvieren zorgde ook dat mensen weer meer gingen bellen tijdens de jaarwisseling. Net als de voorgaande jaren zijn er minder sms-berichten verstuurd.

Record

Tussen 22.00 uur en 04.00 uur was er een recorddrukte van 343 terabyte op het mobiele netwerk. Dit is de grootste toename sinds 10 jaar en fors meer dan vorig jaar (38,3%), toen het aantal terabytes op 248 uitkwam. Het piekmoment op het mobiele netwerk lag meteen na middernacht, tussen 00:05 en 00:10 uur, als iedereen elkaar belt, sms’t of appt.

Het enorme datadrukte laat niet alleen het groeiende gebruik van mobiele netwerk zien, maar ook dat er vaker grote databestanden als foto’s en filmpjes over het net gaan om nieuwjaarswensen over te brengen. Daarnaast groeit het gebruik van videogesprekken tijdens de nieuwjaarsnacht.

De afname van sms zet ook dit jaar door. Tijdens de jaarwisseling 2021-2022 werden er tussen 22.00 en 04.00 uur 1,4 miljoen sms’jes verstuurd. Dat was weer minder dan de jaren ervoor.

Het aantal telefoontjes was hoger dan vorig jaar, maar stabiel in vergelijking met de jaarwisseling 2019-2020. Afgelopen nieuwjaarsnacht zijn er in totaal 4,1 miljoen telefoongesprekken gevoerd.

Stijging dataverbruik zet door in 2022

Het record dataverbruik heeft zorgde niet geleid tot problemen op het vaste of mobiele netwerk van de provider. Mede door het vele thuiswerken, het toenemende streamingverkeer en de populariteit van online gamen nam het dataverbruik de afgelopen jaren fors toe. In twee jaar tijd verdubbelde het dataverbruik en vooral het uploadverkeer steeg fors.

Daardoor worden symmetrische snelheden, waarbij up- en downloadverkeer gelijk zijn, steeds belangrijker. De verwachting is dan ook dat in 2022 het dataverkeer, zowel op het vaste als het mobiele netwerk, verder zal toenemen.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...