Justitie gaat lekken OMT-advies onderzoeken

lek in waterleiding synoniem voor datalek

De Rijksrecherche gaat onderzoeken hoe het meest recente OMT-advies dit weekend heeft kunnen uitlekken. Dat zegt althans een woordvoerder van de politiedienst aan onder andere Trouw.

Normaal gesproken gaat een advies van het Outbreak Management Team (OMT) eerst naar het Kabonet en het Bestuurlijk AfstemmingeOverleg voor het openbaar wordt. Dit weekend lekten de OMT-stukken meteen vrijdag al uit. Het BAO bestaat uit deskundigen en ambtenaren van zowel een aantal ministeries als de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en van de GGD.

Signaal

Het OMT-advies lekte dit keer zo snel dat het BAO momenteel niet eens meer advies gaat uitbrengen. Dat liet demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid in een Kamerbrief weten. Het adviesorgaan kwam 30 januari wel bij elkaar. De Jonge schrijft dat ze daarmee een signaal afgeven.

“Op deze manier kunnen ze geen bijdrage leveren aan een zorgvuldig besluitvormingsproces. Het BAO heeft aan het ministerie van VWS verzocht onderzoek te doen naar hoe het OMT-advies bij de media terecht is gekomen en maatregelen te treffen zodat dit in het vervolg voorkomen kan worden.”

Wel is het zo dat op grond van het uitgelekte advies het Kabinet besloot dat de basisscholen en de kinderopvang per 8 februari weer open kunnen, zij het met een aantal voorwaarden.

 

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X