Kiesraad keurt verkiezingssoftware goed

stembiljet met rood potlood partijprogramma

De verkiezingssoftware is in orde. Dat stelt de Kiesraad die een onderzoek liet doen naar de beveiliging van de ondersteunende software verkiezingen (OSV2020).

Het onderzoek vond plaats door een onafhankelijke organisatie, Hackdefense. Volgens de onderzoekers is er duidelijk aandacht besteed aan de veiligheid. Vrijwel alle kritiekpunten uit eerdere testrapporten en onderzoeken zijn opgelost. Hackdefense vond geen grote kwetsbaarheden of risico’s meer in de software.

Aanbevelingen

De groep doet een aantal aanbevelingen om de software verder te verbeteren. Zoals het uitsluiten van het gebruik van een standaard-wachtwoord, het beëindigen van sessies van geblokkeerde gebruikers en verhoging van de beveiliging van de EML-bestanden.

De Kiesraad neemt deze aanbevelingen mee in de doorontwikkeling van de software voor de Tweede Kamerverkiezing in 2021. Ook laat de Kiesraad de beveiliging na de doorontwikkeling opnieuw onderzoeken.

Gemeenten die het programma voor verkiezingssoftware gaan gebruiken voor het vaststellen van de uitslag, moeten zich houden aan de voorwaarden voor gebruik. Dat betekent vooral dat gemeenten de software alleen mogen gebruiken in een geïsoleerde omgeving zonder verbinding met andere netwerken en zonder fysieke of logische toegang voor onbevoegden tot de server. Deze vereisten zijn opgenomen in de voorwaarden voor gebruik.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X