Klokkenluider Assange nog niet uitgeleverd

Wikileaksvlag Assange klokkenluider

Klokkenluider en oprichter van Wikileaks Julian Assange kan nog even in Engeland blijven. Het Britse Hoge Hof maakte namelijk dinsdag bekend dat de VS eerst een eerlijke behandeling en rechtszaak moet garanderen. En hij mag in hoger beroep. Deze zaak dient op 20 mei.

De VS zit al 25 jaar achter de Australische WikiLeaks-oprichter aan vanwege het lekken van (zeer) gevoelige informatie en staatsgeheimen, waarbij vooral de Amerikaanse overheid in verlegenheid wordt gebracht. Via WikiLeaks kwam bijvoorbeeld informatie boven water over oorlogsmisdaden van Amerikaanse militairen. De VS wil de uitlevering van Assange vanwege aanklachten hierover. Verder wordt hem spionage ten laste gelegd.

Assange is al jarenlang op de vlucht en vecht zijn uitlevering op alle mogelijke manieren aan. Sinds 2019 zit hij in een gevangenis in Londen. Een jaar na zijn aankomst daar startte de VS een uitleveringsprocedure. Mocht hij daar worden veroordeeld kan hem dat 175 jaar cel opleveren.

In 2021 oordeelde de Britse rechter dat de intussen 52-jarige Australiër niet mocht worden uitgeleverd omdat zijn mentale gezondheid slecht was. Een jaar later vernietigde het Britse Hof deze uitspraak, waartegen Assange protest aantekende en een hoger beroep aanvroeg. In februari kwam de zaak voor bij het Britse Hoge Hof die dinsdag het besluit zei uit te stellen.

Dat uitstel komt vooral omdat het Hoge Hof garanties van de VS wil voordat Assange uitgeleverd mag worden. De klokkenluider moet zich bijvoorbeeld kunnen beroepen op de Amerikaanse grondwet, en zijn Australische nationaliteit mag geen rol spelen in een rechtszaak. Verder wil het Hoge Hof voorkomen dat Assange bij een veroordeling de doodstraf krijgt. Als de VS die garanties niet geeft mag Assange hoger beroep instellen.

Ook na zijn arrestatie in Engeland bleef de website WikiLeaks in de lucht. Sinds eind 2022 staan er geen updates meer op de site. Oudere documenten zijn nog wel in te zien. Wikileaks zelf stelt dat de VS erachter zit, maar details daarover zijn niet bekend.

Op een Kamervraag aan minister Bruins Slot antwoordde de minister dat het lekken van informatie op zich niet strafbaar is, maar het lekken van staatsgeheimen wel.

Lees ook:
  • The Sony Archives: alles over de Sony-hack bij Wikileaks
  • Dreigingen per e-mail: weet jij zeker met wie je mailt?

Gerelateerde berichten...