KPN, T-Mobile en VodafoneZiggo halen 5G-frequenties binnen

6g 5g

KPN, T-Mobile en VodafoneZiggo hebben 5G-frequenties binnengehaald. Dat gebeurde op via de Nederlandse multibandveiling. Dat maakte staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) dinsdag bekend. De drie providers betaalden samen 1,23 miljard euro aan de staatskas.

Dit betekent dat 5G-internet eraan komt. Dit mobiele internet moet een stuk sneller worden dan de huidige  3G- en 4G-netwerken. Het gaat in totaal om 26 vergunningen met een looptijd van 20 jaar.

De veiling ging om de de 700MHz-frequentieband en de banden van 1.400 MHz en 2.100 MHz. De 700MHz-band is het belangrijkst voor de realisering van 5G . Deze frequentie is nodig voor de uitrol van een landelijk goed dekkend 5G-netwerk.

De drie providers hebben alle drie een even groot aandeel in die 700MHz-band. Dat betekende per provider een bedrag van tegen de 79 miljoen euro.

Wat gaat er gebeuren?

Nu de kaarten zijn verdeeld gaan alledrie de providers met de 700MHz-band aan de slag voor implementeren van 5G. KPN gebruikt de frequentieruimte op de 1.400MHz- en 2.100MHz-band voor versnelling van 4G.
T-Mobile gaat de 1.400MHz-band gebruiken voor verbetering van mobiel internet binnenshuis. Wat VodafoneZiggo met de andere frequenties gaat doen is nog niet helemaal helder.

Wanneer de providers daadwerkelijk aan de slag kunnen is nog niet duidelijk. Het Agentschap Telecom zegt alleen dat de vergunningen zo spoedig mogelijk beschikbaar komen. Het lijkt er wel op dat er nog dit jaar stappen gezet kunnen worden. Dan kunnen mensen met een daarvoor geschikt toestel en een 5G-abonnement van de f5G-frequehties gebruikmaken.

Dekkingsgraad

Met het binnenhalen van de frequenties gaan de providers ook een verplichting van dekkingsgraad aan. De drie telecomaanbieders moeten voldoen aan de dekkingseis, waarbij zij op 98% van de oppervlakte van elke Nederlandse gemeente mobiele dekking moeten realiseren. Verder zijn er normen voor de minimale snelheid die zij moeten aanbieden aan zowel consumenten als bedrijven. Door deze eisen komt de Nederlandse mobiele internetsnelheid die mensen kunnen ervaren op gemiddeld meer dan 100 Megabit per seconde.

Bij de veiling waren maatregelen genomen om te zorgen dat deelnemende marktpartijen over maximaal veertig procent van het totaal aan beschikbare frequenties kunnen beschikken. Daarbij telden dus ook de huidige vergunningen van de aanbieders mee. Zo blijft er voldoende concurrentie op de telecommarkt. Begin 2022 is er een volgende veiling van frequenties voor snelle mobiele communicatie. Dan wordt de 3,5 Gigahertz band geveild.

Gezondheid

De Rijksoverheid zegt hierbij wel een vinger aan de pols te houden bij het onderzoeken van de gezondheidsaspecten van mobiele communicatietechnologieën. Dat was eind mei 2020 de uitspraak van de Haagse voorzieningenrechter in een kort geding over de gezondheidsfacetten van (toekomstige) technieken zoals 5G waarin alle vorderingen van de eisers zijn afgewezen.

Volgens de rechter is het Nederlandse telecombeleid gebaseerd op deugdelijke, onafhankelijke én actuele onderzoeken van gezondheidsorganisaties als RIVM, Gezondheidsraad en WHO. Andere visies zijn bovendien geanalyseerd. Daaruit blijkt dat er geen enkele aanleiding is om deze te volgen. De rechtbank concludeert bovendien dat de gehanteerde strenge blootstellingslimieten en het toezicht daarop in orde zijn.

De geldende internationale blootstellingslimieten aan elektromagnetische velden (EMV) zijn in maart 2020 nog bevestigd en gepreciseerd op basis van de actuele stand van de wetenschap. De limieten bevatten een zeer ruime veiligheidsmarge.

Volgens de overheid zit de werkelijk gemeten blootstelling in Nederland door toezichthouder Agentschap Telecom (AT) zit daar over het algemeen een factor 10 onder. De strengste limiet is 28 Volt per meter (V/m). In de meeste gevallen meet het AT tussen 0.5 en 3 V/m. AT zal toezicht blijven houden op de naleving van de limieten.

Betrouwbaarheid

Verder gelden regels rond betrouwbaarheid van dienstverlening. Zo mogen kritieke onderdelen van telecomnetwerken alleen afkomstig zijn van vertrouwde leveranciers. Via de wet AMvB kunnen telecomaanbieders de opdracht krijgen om bepaalde leveranciers uit te sluiten voor de kritieke onderdelen in hun netwerken.

Verder heeft de Europese Commissie in januari gemeenschappelijke beveiligingsmaatregelen gepresenteerd die lidstaten kunnen nemen om de veiligheidsrisico’s bij 5G-netwerken te beheersen. De Nederlandse maatregelen zijn in lijn met deze toolbox.

Lokale overheden spelen een belangrijke rol bij de aanleg en het onderhoud van de infrastructuur. Daarom zorgt het ministerie van EZK voor actuele kennis en informatie bij gemeenten. In een  samenwerkingsverband van gemeenten, koepelorganisatie VNG en het Rijk vindt overleg plaats  over de toekomst van digitale infrastructuur.

 

Gerelateerde berichten...