Markt managed IT-services groeit fors

managed

De wereldwijde markt voor managed IT-services maakte een opmerkelijke sprong voorwaarts. Men schat de omvang nu op 472 miljard dollar. dit komt neer op een groei van 12,7%. Vorig jaar realiseerden IT-dienstverleners een omzet van 419 miljard dollar.

In Nederland was de managed services markt goed voor 7,9 miljard euro. Dat is 13,3 procent hoger dan een jaar eerder. Ter vergelijking: men schat de groei van IT-uitgaven op 3,5 procent. In totaal zijn er in Nederland 6.485 managed IT-dienstverleners. Dit alles blijkt uit een wereldwijd onderzoek van marktanalist Canalys in opdracht van Cisco.

Groei kent meerdere oorzaken

Een belangrijke reden voor de groei is de wereldwijde nood aan betere cybersecurity. Door een gebrek aan beschikbaar talent zien vele organisaties zich daarvoor genoodzaakt een beroep te doen op partners. En op managed services. Ruim de helft of 56 procent van de IT-kanaalbedrijven verwacht dit jaar een hogere omzet uit cyberbeveiliging.

Kanaalpartners kijken vol vertrouwen naar de toekomst. Tegen medio 2023 verwachtte 35 procent van de IT-dienstenleveranciers een groei van ten minste 20 procent in managed services voor dit jaar. Dit is een stijging van 8 procent in vergelijking met het voorgaande jaar, wat ook duidt op een bredere afname van managed services door klanten van elke omvang.

Naast cyberbeveiliging is ook het beheer van cloudinfrastructuur is een belangrijke groeimotor. Digitalisering gaat vaak gepaard met een overstap naar cloudtechnologie. Of met de integratie van gedistribueerde applicaties en services. Dit brengt complexiteit met zich mee. Het verklaart de stijgende nood aan expertise. Liefst 55 procent verwacht dat de omzet in dit segment in 2023 zal groeien.

Groei door AI

Ten slotte verwachten managed service providers ook dat AI en duurzaamheid zullen bijdragen aan de omzetgroei voor 2023. Volgens het onderzoek geloven bijna zes op de tien partners (59 procent) dat AI kansen biedt voor nieuwe diensten. Daarnaast denkt 57 procent dat klanten bereid zijn om meer te betalen voor duurzame producten en oplossingen.

Gebaseerd op de enquêteresultaten voorspelt Canalys dat de inkomsten uit managed services tussen 2023 en 2025 wereldwijd met dubbele cijfers zullen groeien. In onze regio betekent dat een groei tot 12 procent, wat resulteert in een totaal van 122 miljard dollar.

Gerelateerde berichten...