Meerdere hackpogingen bij Gelreziekenhuizen

cyber hacker aan het werk

In de Gelreziekenhuizen vonden de laatste drie weken meerdere hackpogingen plaats. Volgens een bericht op de website van de ziekenhuizen in Apeldoorn en Zutphen  is dat in een vroeg stadium gesignaleerd. Ondanks de snelle reactie van de IT-teams konden onbevoegden toch, zij het beperkt, toegang krijgen.

Die toegang kwam tot stand via een mailbox van een medewerker met een medisch ondersteunende functie. Wel blijkt uit onderzoek dat daar vandaan geen gegevens verzonden of gedownload zijn. Toch sluit het ziekenhuis niet uit dat dat de hacker mailberichten met persoonsgegevens kon inzien, al is die kans wel klein.

Aanvullende maatregelen

Wat de functie is van het personeelslid via wie hackers toegang kregen maakt het ziekenhuis om veiligheidsredenen niet bekend. Ook vertelt men er niet bij op welke manier die toegang tot de mailbox tot stand kwam, Het ziekenhuis nam voor de zekerheid wel aanvullende maatregelen om herhaling en verspreiding te voorkomen.

De Autoriteit Persoonsgegevens is intussen ook op de hoogte. Wie er achter de hack zit is nog niet duidelijk. Wel zegt de Raad van Bestuur van de Gelreziekenhuizen dat de pogingen uit verschillende landen kwamen.

Lees ook:
  • Verlaag de drempel om incidenten te melden – 3 tips
  • Zorg en Zekerheid kiest met Oracle voor veilige datastromen en krachtige analytics

Gerelateerde berichten...

X