Meest gebruikte emoticons 2021 Unicode Consortium

emoji's Unicode Consortium

Een een gezicht met tranen van het lachen en een hartje. Dat zijn volgens het Unicode Consortium wereldwijd de vaakst gebruikte emoji’s van dit jaar.

Het Unicode Consortium keurt nieuwe emoji’s goed en brengt ze vervolgens uit. Volgens dat consortium is vijf procent van alle rondgestuurde emoji’s de zogeheten LOLROFL-emoticon (Laughing out Loud, Rolling on the Floor), Die met tranen van het lachen dus.

Twee jaar geleden verscheen de laatste ranglijst. Ook oen stond de LOL-emoji op de eerste plaats. Het hartje stond toen ook op twee. Deze twee emoji’s staan volgens het consortium met afstand bovenaan. Hoe groot het gat is met de rest, is niet duidelijk.

De top 10 emoji’s van 2021:
  1. 😂
  2. ❤️
  3. 🤣
  4. 👍
  5. 😭
  6. 🙏
  7. 😘
  8. 🥰
  9. 😍
  10. 😊

Er is ook iets bekend over de situaties waarin mensen de emoji’s gebruiken. De emoji met de handen tegen elkaar vat de een op als gebed en de ander vindt het een high five.

Het meest gedeeld worden emoji’s met gezichten. Daarbij zijn lachende gezichtjes het populairst. Het minst populair zijn de vlaggen, hoewel er 258 van bestaan.

Er zijn ook sterke stijgers op de lijst. Een afbeelding van een taart stond in 2019 op nummer 113. Dit jaar staat de taart op nummer 25. De ballon is ook een stijger. Die ging van de 139’ste plaats, naar nummer 48. Het gezicht met een smekende blik met grote ogen steeg van 97 naar nummer 14.

Nieuwe emoji’s

We moeten nog tot volgend jaar wachten tot we nieuwe emoji’s te zien krijgen.  Normaal gesproken had dat in maart 2021 moeten gebeuren. In september dit jaar zouden ze dan beschikbaar moeten zijn. Door het halve jaar uitstel komen nieuwe emoji’s pas ergens in 2022 beschikbaar.

Het Unicode Consortium zorgt dat grafische tekens worden omgezet in binaire codes. Omdat dat op een uniforme manier gebeurt kunnen ze op alle platformen worden gelezen. Dat betekent dat emoji’s snel op alle apparaten bruikbaar kunnen zijn.

Het Consortium bestaat sinds 1991. Grote techbedrijven als Apple en Google werken met deze standaard. Wel hebben zij ongeveer een half jaar nodig tussen de aankondiging van nieuwe emoji’s en de verwerking daarvan in de diverse smartphone-systemen.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...