Baanbrekend onderwijs, dicht bij de leerling, post COVID

kind achter tablet onderwijs op afstand

Uitmuntend onderwijs in een internationale toptechnologieregio: dat is waar SILFO (3 scholen op 6 locaties) voor staat. IT en innovatie zijn daar onlosmakelijk mee verbonden. Al een decennium lang vertrouwt SILFO op AXEZ voor verschillende IT-diensten. Na een grondige herinrichting van de volledige netwerkinfrastructuur met HPE aruba Switches, besloot SILFO recent om ook op alle locaties het LAN en WLAN te vervangen.

SILFO biedt in vergelijking met andere scholen in Eindhoven het breedste scala aan opleidingsmogelijkheden, met activiteiten voor alle leeftijden tussen 10 weken en 18 jaar. Maar de core business is en blijft hetzelfde: onderwijs aanbieden.

Innovatief onderwijs in het Sillicon Valley van Nederland

De Provincie Noord-Brabant en de gemeente Eindhoven behoren tot de slimste regio’s van de wereld. En dat willen ze ook graag benadrukken. Het is een magneet voor nieuwe technologie, innovatief onderwijs en hoogopgeleide mensen. Die context heeft de behoefte aan een betrouwbaar IT-fundament voor SILFO vast en zeker aangezwengeld. IT moet beschikbaar, betrouwbaar en volledig vanzelfsprekend zijn. Alleen dan is het mogelijk om uitmuntend onderwijs aan te bieden en effectief bij te dragen aan het innovatieve ecosysteem in de regio.

“Toen duidelijk werd dat fysieke lessen niet meer konden doorgaan, schakelden we in één weekend bijna volledig over naar virtuele klaslokalen.” Wildrik Verwimp, senior ICT-beheerder bij SILFO

Robots in de klas

Dat een sterke IT-basis het mogelijk maakt om te innoveren, merken ze ook in de klas. “Kinderen van 4 à 6 jaar komen in de les al in aanraking met robotjes. De iets oudere groepen leren om de robots te programmeren en in te zetten als waardevolle tool”, gaat Verwimp verder. “Ook tijdens de coronacrisis hebben docenten en leerlingen relatief gemakkelijk de stap gezet naar online lessen. Toen duidelijk werd dat fysieke lessen niet meer konden doorgaan, schakelden we in één weekend bijna volledig over naar virtuele klaslokalen. En dat hebben we natuurlijk te danken aan IT: infrastructuur met sterke prestaties, stabiele internetverbindingen en een redundante omgeving met voldoende back-ups voor áls er iets fout loopt.”

Op tijd vóór COVID

Verwimp: “AXEZ legde ons twee ontwerpen voor. Uiteindelijk gingen we voor een design dat gebaseerd is op de HPE abura CX-lijn en Wifi6-producten van HPE Aruba. Die oplossing voldoet aan alle wensen en eisen van een hedendaags netwerk met een cloud-native visie.

Nadat AXEZ het design meer in detail had uitgewerkt, bestelden we alle componenten. We pakten het gefaseerd aan. We waren niets te vroeg. Dankzij de nieuwe robuuste infrastructuur, kon SILFO in een weekend overschakelen naar online lesgeven. Nu zijn de leerlingen overal welkom: op de campus als het kan, thuis als het moet”.

Blijvende uitdaging post COVID (3 stappen plan)

Nu medewerkers en leerlingen weer terugkomen van het thuiswerken, is het belangrijk dat ze veilig zijn, in elk opzicht. Het netwerk zorgt voor veilige verbinding met de werkplek op kantoor, thuis of onderweg. Maar er is meer nodig.

Er zijn nieuwe prioriteiten zoals bijvoorbeeld inzicht in de hoeveelheid mensen in een gebouw, maar ook cloud managed netwerk apparatuur op de thuiswerkplek die naadloos aansluit op de netwerk infrastructuur van het datacenter. Daarmee zijn we volop bezig.

AXEZ ontwikkelde een HPE aruba 3 stappen plan (vereenvoudigen, real-time inzichten en Always On) om te komen tot een modern netwerk dat een goede basis biedt aan innovatie, flexibiliteit en betrouwbaarheid.

Innovatie is een kernwaarde voor het onderwijs bij SILFO, maar ook voor de IT omgeving. Dus de ontwikkeling zal nooit stoppen.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...