Mensen met visuele beperking veilig op straat met nieuwe navigatie-app

Mensen met een visuele beperking hebben sinds kort een nieuw hulpmiddel om veilig over straat te kunnen. Het lectoraat Digital Life Centre van de Hogeschool van Amsterdam brengt een nieuwe navigatie-app op de markt. Het is afkomstig van het project EyeBeacons: Wayfinding in Public Spaces.

EyeBeacons onderzoekt hoe een navigatie-app mensen met een visuele beperking kan ondersteunen bij het navigeren in de openbare ruimte en daarmee kan zorgen voor een verbetering van hun mobiliteit, onafhankelijkheid en sociale participatie.

 

Gedetailleerde informatie

Het onderzoeksproject is gestart naar aanleiding van vragen van belangenorganisaties, zoals de Oogvereniging en Koninklijke Visio. Zij gaven aan dat de huidige navigatie-apps niet goed gebruikt kunnen worden door mensen met een visuele beperking.

Karlijn de Winter van de Oogvereniging: ‘Het niet kunnen vinden van je weg is vaak de grootste drempel om de straat op te gaan voor mensen met een visuele beperking. Wij zijn enthousiast over deze navigatie-app omdat hij de gedetailleerde informatie kan geven die mensen echt nodig hebben om buiten hun weg te vinden. Bijvoorbeeld dat er ergens paaltjes op de stoep staan. Dat is informatie die apps als Google Maps en Apple Maps niet geven.’

 

Multimodale communicatie

Joey van der Bie, onderzoeker en projectleider van EyeBeacons: ‘In tegenstelling tot traditionele navigatie-apps die met kaarten werken, werkt onze Eyebeacons-app met een gebruikersinterface die speciaal is ontworpen voor mensen met een visuele beperking.’ Communicatie met de gebruiker gebeurt via multimodale berichten, ingedeeld in de categorieën navigatie, oriëntatie, toegankelijkheid en waarschuwingen. ‘De app communiceert via trillingen, geluidstunes en tekst via een smartwatch en headset. Hierdoor heeft de gebruiker zijn handen en oren vrij tijdens het navigeren. De gebruiker kan de categorieën herkennen en zelf bepalen om er wel of niet naar te luisteren. Al deze toevoegingen dragen bij aan een lagere mentale belasting tijdens het navigeren. Door een speciaal ontworpen navigatie-syntax “Sidewalk” geeft de app uitgebreide navigatie-instructies. Hierin zijn oriëntatie-informatie en gevaarlijke situaties opgenomen, waaronder wegwerkzaamheden of de uitrit van een parkeergarage. Iemand met een visuele beperking kan zich hierdoor beter oriënteren op de omgeving en zelf bepalen of hij op de goede weg is’, aldus Joey van der Bie.

 

TIKTOK

Uit onderzoek met de app blijkt onder meer dat gebruikers deze prettiger vonden werken dan traditionele navigatie apps waardoor ze zich zekerder en veiliger voelen tijdens het vinden van hun weg. We onderzoeken nu hoe we de app het best in de markt kunnen zetten’, vertelt Joey van der Bie. Een logisch vervolg is de ontwikkeling van de TIKTOK, een haptische smart-band voor mensen met een visuele beperking. ‘De TIKTOK geeft trillingen en registreert bewegingen. Zo weet je aan de hand van verschillende trilpatronen bijvoorbeeld in welke richting je moet afslaan.’

Het project “EyeBeacons, Wayfinding in Public Spaces” is een samenwerking tussen de Hogeschool van Amsterdam, Saxion Hogeschool, Koninklijke Visio, Bartiméus, Info.nl en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Het project wordt ondersteund door het ZonMW InZicht program.

 

Toegankelijk

De proef sluit goed aan op het streven naar toegankelijkheid van meer gemeenten in ons land.  Zo hebben begin deze zomer tijdens het VNG Jaarcongres op 4 en 5 juni in Barneveld 148 gemeenten toegezegd te gaan werken aan toegankelijke informatie.

Tijdens het 2-daagse congres toonden tientallen gemeenten interesse in het onderwerp toegankelijke informatie. Als vervolg hierop worden nu werkbare tips en praktische adviezen uitgewerkt. Ze zijn toegesneden op de situatie van elke afzonderlijke gemeente.

Gerelateerde berichten...

X