VNG: 148 gemeenten werken aan toegankelijke informatie

Tijdens het VNG Jaarcongres op 4 en 5 juni in Barneveld hebben  148 gemeenten toegezegd te gaan werken aan toegankelijke informatie.

Tijdens het 2-daagse congres toonden tientallen gemeenten interesse in het onderwerp toegankelijke informatie. Als vervolg hierop worden nu werkbare tips en praktische adviezen uitgewerkt. Ze zijn toegesneden op de situatie van elke afzonderlijke gemeente.

 

VN-verdrag

Het initiatief hiervoor werd genomen door Dedicon. Deze stichting is in Nederland expert in het ontwikkelen van alternatieve leesvormen. Het thema van Dedicon “verschil moet er niet zijn, verschil moet je maken” kon rekenen op veel enthousiasme

“Mooi om te zien dat er zo veel gemeenten zijn die informatie toegankelijk willen maken.” Dat stelt Jacques Schuiling, senior specialist toegankelijke informatie van Stichting Dedicon.  “Als iedereen mee doet, kan iedereen meedoen. Het maakt daarbij niet uit of het gaat om een digitaal formulier, een rampenplan of een stembiljet. We helpen gemeenten graag door het geven van trainingen en workshops maar ook met praktische zaken zoals productie van braille of audiobestanden.”

 

Toegankelijke informatie

Sinds de bekrachtiging van het VN-verdrag voor mensen met een handicap in 2016 hebben overheden de plicht om te werken aan een samenleving die voor iedereen toegankelijk is. Ook toegankelijkheid van informatie voor mensen met een leesbeperking valt daaronder.

Ongeveer 1 op de 4 Nederlanders heeft moeite met lezen omdat zij bijvoorbeeld blind, slechtziend of dyslectisch zijn. Daarmee is toegankelijkheid een belangrijk onderwerp, maar tegelijk het blijft lastig om passende oplossing naar de praktijk te brengen.

Het initiatief is gevolg van de bekrachtiging van van VN-verdrag. Vorig jaar stelde ook het Kabinet daarom ook dat dat alle (semi)overheidssites en apps en hun intranetten zowel toegankelijk als bruikbaar zijn voor mensen met een beperking.

De verplichting wordt in fases ingevoerd. Vanaf september 2019 gaat het gelden voor nieuwe websites. Vanaf september 2020 voor bestaande websites en vanaf juni 2021 voor mobiele apps.

 

Agenda

Edwin Meijerink van Stichting Dedicon, is enthousiast over de interesse van de gemeenten in de oplossingen van Dedicon. “We zien dat toegankelijke informatie steeds vaker op de agenda staat, maar toegankelijkheid gaat verder dan een stembureau tijdens de verkiezingen.”

“Burgers hebben ook recht op toegankelijke informatie buiten verkiezingstijd. Gelukkig zijn er al veel gemeenten die documenten en openbare informatie toegankelijk maken voor iedereen.”

Gerelateerde berichten...