Drempels voor gegevensuitwisseling bij veel gemeenten te hoog

Drempels voor gegevensuitwisseling bij veel gemeenten te hoog

De VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) wil dat gemeenten minder beperkingen krijgen bij gegevensuitwisseling. Nu lopen ze tegen zoveel drempels aan dat ze hun taken niet goed kunnen uitvoeren.

Aanleiding voor het pleidooi is een rondetafelgesprek van de vaste Kamercommissie Digitale Zaken van woensdag 4 december over de Verzamelwet gegevensbescherming. Voor het overleg kunnen partijen een position paper indienen, waaronder dus de VNG, die de beperkingen in het uitwisselen van gegevens tussen gemeenten weg wil hebben. Deze beperkingen staan in de top vijf van knelpunten die gemeenten ervaren bij het uitvoeren van hun taken door gemeenten. Dat is niet zelden ten koste van inwoners en ondernemers.

Gemeenten kunnen bijvoorbeeld niet samenwerken met andere partijen om de hele hoogte van iemands schuld vast te stellen. Als iemand aanklopt voor schuldhulp bestaat dus de kans dat niet alle schulden in de regeling terecht komen. En wie bijstand aanvraagt volgens de Participatiewet krijgt vaak niet de benodigde steun, omdat er niet genoeg gegevens beschikbaar zijn.

Gemeenten tasten vaak in het duister bij gegevensuitwisseling

Er zijn volgens de VNG wettelijke grondslagen nodig voor het goed en veilig uitwisselen van gegevens, maar die zijn er (nog) niet. Gemeenten tasten dus in het duister en ook initiatieven als overheidsbrede loketten (OVBL) zijn onder de huidige regelgeving onnodig moeilijk.

De op handen zijnde Verzamelwet Gegevensbescherming is volgens de VNG een goede stap, maar slechts een begin. Zo is er nog steeds geen grondslag voor gegevensuitwisseling die nodig is voor goede dienstverlening aan burgers. Dat betekent ook dat gemeenten bevoegdheden nodig hebben om te kunnen werken met persoonsgegevens van uitvoeringsorganisaties. Verder is standaardisatie en interoperabiliteit van levensbelang en die is ook nog niet goed genoeg.

Volgens de VNG hebben gemeenten een mandaat nodig om de impasse te doorbreken. Als goed voorbeeld noemt de VNG het Belgische Informatieveligheidscommité (IVC). In Nederland zijn er in elk geval nog veel onbenutte mogelijkheden. Zo is het nu nog niet mogelijk om mensen te wijzen op alle regelingen waarop ze recht hebben. Bij een betere regelgeving kunnen instanties data uitwisselen, waardoor dat wel kan. Met goede gegevensuitwisseling lopen inwoners minder snel geld mis waar ze eigenlijk gewoon recht op hebben.

Tip: