2min Ondernemen

BZK Frankrijk en Duitsland gaan verder met OpenDesk

BZK Frankrijk en Duitsland gaan verder met OpenDesk

Nederland gaat samen met Frankrijk en Duitsland het project digitaal soevereine werkplekken met OpenDesk verder uitwerken. Het moet zorgen dat overheidsinstellingen minder afhankelijk worden van Amerikaanse techreuzen.

CIO Rijk tekende namens ons land een intentieverklaring om verder te gaan met het initiatief dat moet zorgen voor digitaal soevereine werkplekken. Nederland gaat daarbij bovendien samenwerken met Duitsland en Frankrijk. De landen werken gezamenlijk aan digitale autonomie. ZenDiS, het centrum voor digitale soevereiniteit in Duitsland, gaat het OpenDesk-initiatief leiden.

De kantoorsuite draait helemaal op opensource-technologie en open standaarden. Naast minder afhankelijkheid van de diensten van techreuzen kunnen instellingen de beveiliging flink verbeteren doordat de code transparant is. Het platform werkt daarnaast met een uniforme gebruikersinterface.

Eerste applicaties van OpenDesk al beschikbaar

OpenDesk heeft intussen al een aantal opensource-applicaties ontwikkeld waarvan ambtenaren gebruik kunnen maken. Daardoor kunnen ze onder andere kantoorsoftware van Microsoft links laten liggen. De suite omvat onder andere applicaties voor documentbewerking, e-mail, cloudopslag en projectbeheer. Overheidsinstellingen kunnen OpenDesk zelf hosten of te gebruiken als online clouddienst.

Voorafgaand aan de samenwerking draaide al een project met de suite bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). De proef loopt tot half 2025. Begin volgend jaar maakt staatssecretaris digitalisering Zsolt Szabó meer details bekend. Naar verluidt komen er volgend jaar meer van dit soort initiatieven naar buiten.

Volgens Computable werken intussen Collabora, Element, Nextcloud, Nordeck, OpenProject, Open-Xchange, Univention en XWiki mee aan aan de open kantoorsuite.

Tip:

  • Hoe LinkedIn de deur opende voor ‘AI-slop’