Mogelijk tientallen servers VN gehackt in 2019

De VN (Verenigde Naties) hadden afgelopen zomer te maken met tientallen gehackte servers. Dat blijkt uit een intern gelekt document waar The New Humanitarian de hand op wist te leggen. Ook het Amerikaanse persbureau AP. had inzage in het stuk. Wat de schade is, is nog niet duidelijk.

Volgens de stukken zijn er 42 servers gehackt. Bij nog eens 25 anderen was wel verdachte activiteit maar nog geen hack. Drie van de gehackt servers waren in gebruik bij het Bureau van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN.

 

Gelekt

Het rapport zelf was gelekt vanuit het ICT-departement van de VN. Het lek is inmiddels bevestigd door Rupert Colville van dat bureau. Dat bevestigt hij tegen AP.  Volgens Colville vond er wel een hack plaats maar kwamen de kwaadwillenden niet ver. “Ze hebben geen toegang gekregen tot vertrouwelijke informatie.”

Zo kregen de hackers bij het Bureau van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten wel toegang tot namen en e-mailadressen van medewerkers, maar niet tot wachtwoorden. Verder waren er ook geen administratie-accounts gehackt. Daardoor werd er geen vertrouwelijke informatie buitgemaakt.

 

Geavanceerd

Wat er aan de hand is met de andere 39 gehackte servers is nog niet bekend. Tegenover AP wilde de VN in elk geval geen commentaar geven. Een anonieme VN-functionaris zei  wel dat de omvang van de schade tot nu toe onduidelijk blijft. Deze woordvoerder noemt daarbij nadrukkelijk ook onzekerheid over het buitmaken van persoonlijke of geheime informatie.

De functionaris vertelt wel dat het waarschijnlijk gaat om een zeer geavanceerde hack. Zodanig dat steun van een staat wordt vermoed. De functionaris meldt dat er intussen maatregelen zijn genomen en dat de servers weer veilig zijn. “De hackpoging was  alsof iemand door het zand liep en meteen met een bezem zijn voetstappen wegveegde”.

 

Gerelateerde berichten...

X