Wat betreft de online veiligheid zijn er in België 516 rode, 11 oranje en 53 groene gemeenten. De meeste gemeenten hebben hun cyberbeveiliging dus niet op orde. Dat blijkt uit metingen van het nieuwe Basisbeveiliging.be.
De online veiligheid van de Belgische overheid ligt daarbij ver achter op die van buurland Nederland. Op Basisbeveiliging.be kun je zien welke Belgische overheid de vijf meest gangbare online beveiligingsmaatregelen toepast. Elke paar dagen is er een update met stoplichtkleuren. Is het groen, dan voldoet een organisatie aan de veiligheidseisen, oranje betekent dat de beveiliging niet optimaal is en rood betekent onveilig.
Naast de gemeenten onderzocht Basisbeveiliging.be ook andere overheidsinstanties. Al die instellingen hadden drie maanden de tijd om verbeteringen aan te brengen en ook dan wordt de vooruitgang gemeten. Maar ook daarna voldeed slecht negen procent aan de eisen om het stoplicht op groen te zetten. Dat zijn in totaal 53 gemeenten, vijf arrondissementen en slechts een provincie.
Waar een oproep van basisbeveiliging in Nederland meestal leidt tot actie is het in België stil. Van tevoren was er contact met het Centre voor Cybersecurity Belgium (CCB) en het agentschap Digitaal Vlaanderen. Volgens hen betekent deze transparantie juist een risico vanwege de soms kritische uitkomsten.
Centrum voor digitale veiligheid op komst
Rond de landelijke verkiezingen in België werd de aankondiging rondgestuurd. De grootste partij in België, de N-VA, zegt nu een centrum voor digitale veiligheid te willen oprichten. Ook Vlaams Belang, Vooruit en andere partijen steunen het plan. In het Vlaams regeerakkoord staat dan ook dat er een Vlaams Centrum voor Digitale Veiligheid gaat komen.
Basisbeveiliging.be wordt gemaakt en beheerd door de onafhankelijke Internet Cleanup Foundation. Deze Nederlandse onafhankelijke stichting wil zowel de beschikbaarheid, de integriteit en de veiligheid van het internet verhogen. De stichting werkt nauw samen met verschillende overheden. In Nederland is Basisbeveiliging onderdeel van het overheidsbeleid. In België is dat nog niet het geval.
De website is in principe Nederlandstalig. Voor Frans- en Duitstaligen is de website respectievelijk op securitedebase.be en basissicherheit.be bereikbaar. De Franse en Duitse vertalingen zijn met AI van DeepL uit Duitsland gemaakt. Daardoor kunnen er imperfecties in de vertaling zitten. Vrijwilligers die de vertalingen kunnen corrigeren zijn dan ook welkom.
Tip:
- Geen vliegverkeer in België door storing Skeyes