Multicloud-adoptie stijgt binnen de gezondheidszorg

cloudmigraties cloud met radartjes

Multicloud is wereldwijd de dominante IT-architectuur, maar in de gezondheidszorg is private cloud het meest gebruikte IT-model. De gezondheidszorg is zwaar gereguleerd en security- en privacy-redenen kunnen dan ook de oorzaak zijn van deze langzamere adoptie van de public cloud als onderdeel van de IT-omgeving. Hoewel de multicloud-adoptie toeneemt, blijft de complexiteit van het beheren van meerdere clouds een grote uitdaging voor deze organisaties.

Hybrid Multicloud ideaal

Dit blijkt uit het Enterprise Cloud Index (ECI)-onderzoek over de gezondheidszorg. Natunix presenteert daarvan de bevindingen. 92% van de respondenten zegt dat eenvoudiger beheer van multi cloud-infrastructuren een voorwaarde is voor succes. Om de grootste uitdagingen, zoals interoperabiliteit, security, kosten en data-integratie, aan te pakken, is 90% het er over eens dat de hybrid multicloud het ideale IT-model is.

Veranderingen in strategie

Respondenten uit de gezondheidszorg werd gevraagd naar hun huidige cloud-uitdagingen. Daarnaast waar zij zakelijke applicaties nu draaien. En waar zij deze in de toekomst willen draaien. Tevens werd hen gevraagd naar de impact van de pandemie op recente, huidige en toekomstige beslissingen over de IT-infrastructuur en hoe de IT-strategie en -prioriteiten op basis daarvan kunnen veranderen. De belangrijkste bevindingen zijn staan hieronder.

Integreren van data is uitdaging

De grootste multicloud-uitdagingen zijn het integreren van data tussen clouds (49%), het beheren van de kosten (48%) en performance-uitdagingen met netwerk overlays (45%). Terwijl multicloud-adoptie wel toeneemt, worstelen veel organisaties in de gezondheidszorg met de realiteit van het beheren van meerdere clouds. 84% zegt dat zij op dit moment niet de juiste IT-skills in huis hebben om te voldoen aan de eisen. Het vereenvoudigen van werkzaamheden zal dus een belangrijk focuspunt worden het komende jaar. IT-leiders moeten zich echter ook realiseren dat er geen ‘one-size-fits-all’ bestaat met betrekking tot de cloud. Dit maakt de hybride multicloud het ideale IT-model volgens de meeste respondenten.

Top of mind

De mobiliteit van applicaties is top of mind. Alle respondenten (100%) hebben een of meerdere applicaties naar een nieuwe IT-omgeving verplaatst in de afgelopen 12 maanden. Waarschijnlijk heeft dit te maken met het verplaatsen van applicaties uit legacy three-tier-omgevingen naar private clouds. Dit, gezien het bovengemiddelde gebruik van private clouds en traditionele datacenters.

Kostbaar en tijdrovend

Toch is 80% van de respondenten het erover eens dat het verplaatsen van een workload naar een nieuwe cloud-omgeving kostbaar en tijdrovend kan zijn. Zij noemen security (48%) als belangrijkste reden voor een dergelijke verplaatsing, gevolgd door controle over de applicatie (38%) en het verbeteren van prestaties (36%). De focus op continuïteit en disaster recovery stimuleert cloud-adoptie. Omdat de gezondheidszorg zwaar gereguleerd wordt, hebben organisaties de public cloud langzamer omarmd als een hoofdcomponent van hun IT-omgevingen.

Public cloud als aanvulling

IT-professionals geven echter aan wel van plan te zijn om public cloudservices te gebruiken als aanvullende IT-infrastructuur. Hierop kunnen zij dan overgaan voor verbeterde bedrijfscontinuïteit. En voor disaster recovery setups (BC/DR). Het verbeteren van BC/DR werd zelfs het vaakst genoemd als katalysator voor plannen om multicloud-adoptie te vergroten (38%). De interesse vanuit de gezondheidszorg om BC/DR te verbeteren kan de start zijn van grotere public cloud-acceptatie omdat deze use case een sterk public cloud-component heeft.

5G-adoptie prioriteit

De belangrijkste IT-prioriteiten voor de komende 12 tot 18 maanden zijn 5G-adoptie (47%), AI/ML-gebaseerde services (46%), het verbeteren van BC/DR (45%) en het beheer van de multicloud (44%). Respondenten gaven daarnaast aan dat de COVID-19-pandemie hen heeft aangespoord om de IT-uitgaven te verhogen. Dit geldt voor bepaalde zaken, zoals het versterken van de security posture (62%). Naast het implementeren van AI-gebaseerde self-service technologie (60%) en het upgraden van de bestaande IT-infrastructuur (48%).

Gerelateerde berichten...

X