Musk en Altman: OpenAI moet uitbreiding van menselijke wil zijn

werknemers

OpenAI is een initiatief van tech-miljardairs Elon Musk en Sam Altman. Hun doelstelling: kunstmatige intelligentie losmaken van corporate controle en ten goede laten komen aan de gehele mensheid. Of het echt wel zo’n nobel initiatief is, valt nog te bezien. En ook is het de vraag of het wel op tijd komt.

Op 11 december 2015 werd OpenAI (1) gelanceerd tijdens een conferentie over neurale netwerken in Montreal, Canada. De initiatiefnemers schoven samen één miljard dollar aan funding onder deze non-profit start-up. Genoeg om nog jaren verder te kunnen zonder een greintje geldzorg. Zo kan de organisatie zich helemaal concentreren op een positieve impact voor de mensheid, aldus een verklaring die op de website van het initiatief is gezet. Daarin staat ook de volgende zin: “Wij geloven dat AI een uitbreiding (‘extension’) zou moeten zijn van de individuele menselijke wil en in een geest van vrijheid zo breed en gelijkelijk als maar kan verspreid zou moeten worden.” Mooi toch?

Interessant zijn de woorden ‘zou moeten zijn’ (‘should be’) in de verklaring. Waarom is er niet gekozen voor de gebiedende wijs (‘must be’)? Should be laat ruimte open voor een minder ethische koers in de toekomst. En ook dit is geen woordenzifterij. Wie herinnert zich nog de begindagen van Google? Het roemruchte ‘do no evil’ waarmee Google zichzelf toen profileerde en zich afzette tegen de gevestigde it-reuzen? Als je de startverklaring van OpenAI naar de letter leest, dan stuit je op twee belangrijke vragen: wie is de baas en wat is de morele basis van een (grote) it-onderneming?

OpenAI zal flink aan de bak moeten, want onlangs verraste Google vriend en vijand met een nieuwe doorbraak in AI. Dat gebeurde met AlphaGo, een machine die door het team van Google’s Deepmind is ontwikkeld. AlphaGo versloeg onlangs Lee Sedol, een van de sterkste Go-spelers van de wereld (3) tijdens een best of five tournooi van 8 tot 15 maart 2016 in hotel Four Seasons in Seoul, Zuid-Korea. Nadat het eerst 3-0 werd, kwam Sedol terug met zijn eerste winst in de vierde partij. Maar uiteindelijk bepaalde AlphaGo de eindstand op 4-1. Het verlies van Lee Sedol is opzienbarend, want Go is een spel dat je niet met alleen rekenkracht kunt winnen. Er komt ook intuïtie en ‘feeling’ bij kijken.

Lees het hele verhaal online of in ICT/Magazine van april.

Gerelateerde berichten...