Muziekstreamers vragen EU om hulp tegen Amerikaanse techreuzen

De EU moet moet de Amerikaanse techreuzen aan banden leggen ten gunste van Europese digitale platformen als de muziekstreamers Spotify en Deezer. Dat stellen Daniel Ek, mede-oprichter van Spotify en Deezer-CEO Hans-Holger Albrecht. Volgens de Financial Times stuurden zij een brandbrief aan de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker.

Beide topmannen roepen Brussel op om te helpen met het creëren van een gelijk speelveld. Techreuzen in de VS als Apple en Amazon misbruiken hun bevoorrechte positie en dat moet stoppen.

Volgens de briefschrijvers zorgen de activiteiten van deze bedrijven ervoor dat kleinere bedrijven onterecht benadeeld worden. Ook de streamingdiensten hebben daar last van, evenals een groep Europese gameontwikkelaars die de brief ondersteunen.

 

Dertig procent

Zo stelt Spotify dat ze bijvoorbeeld last hebben van het beleid van Apple’s App Store. De techreus pakt per download van de premiumversie van de app dertig procent van de opbrengst.

Verder stellen de klagers dat Apple gebruikersgegevens voor de platformen achterhoudt. De eigen apps worden bovendien bevoorrecht ten opzichte van die van andere bedrijven. Apple en Amazon is om commentaar gevraagd, maar weigeren te reageren.

Wel kondigde Apple vorig jaar wijzigingen aan in het innen van percentages van apps in de appstore. Zo zou dit jaar de verdeling nog 70/30 zijn, maar volgend jaar moet dat toe naar een 85/15 verdeling. Vooral Spotify vindt deze aankondiging onvoldoende en wil hardere garanties en een betere positie.

 

Google

De klachten komen op het moment dat de EU bezig is met het opstellen van regels rond de manier waarop techbedrijven omgaan met app ontwikkelaars en verkopers die goederen en diensten via hun platformen verkopen. Het gaat dus bijvoorbeeld ook over de shop-functie van Google.

De zoekgigant kreeg in juni een gevoelige tik op de vingers van de Europese Commissie omdat zij hun eigen dienst zouden voortrekken. Andere bedrijven die hun goederen via dit platform wilden verkopen waren daardoor ernstig in het nadeel.

 

 

Juncker heeft nog niet geantwoord op de brief.

 

 

X