NAVO-landen komen samen in Nederland voor online veiligheid

soldaten achter computer aan het werk. voormalig militairen krijgsmacht NAVO

Samen met Roemenië vindt vandaag en zaterdag in Den Haag een cyberconferentie van de NAVO plaats. Cyberexperts uit alle lidstaten en een aantal andere landen komen samen om hier afspraken over te maken.

Cyberaanvallen kunnen directe gevolgen hebben voor Nederlanders en bedrijven, doordat ze bijvoorbeeld niet meer bij hun online gegevens kunnen of dat het betaalverkeer uitvalt. Nederland vindt dat het internet toegankelijk, open en veilig dient te zijn voor iedereen.

Bij de NAVO (de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie) denk je vaak aan traditionele militaire verdediging. Maar naast aanvallen door tanks en soldaten moeten landen zich steeds vaker beschermen tegen online aanvallen. Tijdens de NAVO-Cyberconferentie bespreekt de NAVO welke maatregelen de landen kunnen nemen om het bondgenootschap beter te verdedigen tegen cyberdreigingen. Ook wordt gekeken naar manieren waarop de overheid en bedrijven samen kunnen werken om cyberaanvallen beter te herkennen en voorkomen.

Internationale samenwerking

Het gebruik van digitale technologieën brengt veel voordelen met zich mee, maar ook risico’s en bedreigingen. Cyberspionage, sabotage en verspreiding van nepnieuws zijn intussen belangrijke instrumenten in de wereldwijde machtsstrijd. Dit gebeurt bijvoorbeeld in Oekraïne, waar meerdere cyberaanvallen en desinformatiecampagnes hebben plaatsgevonden. Ook tegen en in Nederland is regelmatig sprake van cyberaanvallen.

Nederland werkt samen met landen over de hele wereld, bedrijven, maatschappelijke organisaties, en binnen de EU en in de NAVO om cyberdreigingen aan te pakken. Dit doen we door het uitwisselen van kennis en informatie, het opzetten van samenwerkingsverbanden en het inzetten van sancties indien nodig.

Een goed voorbeeld van samenwerking is de cybersteun die Nederland samen met andere bondgenoten geeft aan Oekraïne, bijvoorbeeld door het verstrekken van softwarelicenties en het trainen van IT-personeel. Door deze gezamenlijke inspanning wordt Oekraïne geholpen bij het verdedigen tegen de digitale dreigingen en draagt het bij aan de veiligheid en stabiliteit in Europa.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...