Nederlandse Cloud Infrastructuur Coalitie (CiC) van start

cloud clouddiensten: witte wolken tegen blauwe lucht

Nederlandse Cloud Infrastructuur Coalitie (CiC) is de nieuwe naam van een groep
Nederlandse bedrijven in de cloud, hosting en digitale infrastructuur.

De nieuwe coalitie werd officieel bekendgemaakt in de week van het ECP jaarfestival en het grote internationale event van het Frans-Duitse data en cloud-initiatief GAIA-X.

Deze coalitie is een initiatief van De Stichting Digitale Infrastructuur Nederland (DINL), de Dutch Hosting Provider Association (DHPA) samen met ISPConnect als belangenverenigingen van veel bedrijven in de digitale markt, en kennisinstituut TNO. Daarbij zijn de eerste deelnemers Leaseweb, BIT, Intermax, Uniserver, Centric, SURF, Interconnect, EGP, Eurofiber, Ekco, Fuga Cloud, NDIX en i3D.net.

Lastiger

Voor kleinere Europese spelers is het vaak lastiger om te kunnen concurreren in een omvangrijk internationaal cloud-speelveld. Eisen op het gebied van betrouwbaarheid en waarborgen van privacy wegen ook voor kleinere spelers extra zwaar. Nederlandse en Europese Cloud -anbieders zijn vaak afhankelijk van dienstverleners uit andere werelddelen.

Nederlandse spelers in de cloud-sector zijn goed uitgerust om de vruchten te plukken van nieuwe ontwikkelingen rondom cloud-technologieën. “Onderlinge samenwerking is dus van belang en een coalitie is daarom een goede start,” zegt Ruud Alaerds, directeur van DHPA. “Deze problemen werpen drempels op voor het gebruik van clouddiensten. Ze remmen daarmee de expansie van Nederlandse en Europese spelers. Met deze coalitie willen we landelijk, maar ook Europees zoals in het GAIA-X initiatief en de door de Europese Commissie recent aangekondigde Industry Alliance voor Cloud & Data, een bijdrage leveren aan het vinden van oplossingen. Dit is pas het begin en we roepen anderen uit de sector op om zich bij ons aan te sluiten zodat we samen de uitdaging aan kunnen gaan.”

Acties coalitie

De Nederlandse Cloud Infrastructuur Coalitie wil een meer gebalanceerd speelveld creëren voor clouddienstaanbieders door de volgende actiepunten.

  • innovaties, publiek-private samenwerking en het ontwikkelen van nieuwe standaarden te bevorderen
  • uniform bewijs van zekerheden voor Clouddiensten te realiseren, wat toetreding tot de Europese markt vergemakkelijkt
  • te sturen op proactieve betrokkenheid van de Nederlandse overheidsinstanties om de nationale belangen te behartigen.

De komende tijd zal de coalitie zich richten op het verkennen van de rol die GAIA-X gaat spelen en op de samenwerking met andere Nederlandse belanghebbenden. Dit zijn onder andere de Datadeel-coalitie, de Online Trust Coalitie (OTC), de Nederlandse AI-coalitie (NLAIC), initiatieven in de Zorg,  digitale overheid en de Smart Industry-programma’s.

Daarnaast streeft de coalitie naar verdere samenwerking met de Nederlandse overheid en Europese betrokken partijen.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X