Nederlandse datahub blijft sterk groeien ondanks toenemend protectionisme en Brexit

data datawarehouses

De Nederlandse datahub is in 2018 sterk gegroeid. Dit gebeurt  ondanks dreigingen zoals Brexit, toenemend protectionisme en toenemende regulering vanuit de EU. Dit en meer staat beschreven in het rapport ‘State of the Dutch Data Hub’ dat Digital Gateway to Europe vandaag publiceert.

Enkele belangrijke cijfers zijn onder meer een toegenomen adoptie van publieke clouddiensten, een gemiddelde jaarlijkse groei van 18% van de Amsterdamse datacentermarkt in de afgelopen 7 jaar en 2 nieuwe hyperscale ontwikkelingen door Google en CyrusOne.

 

Geen reden tot zorg

Hoewel de wereldwijde politieke ontwikkelingen enige zorg kunnen baren, wijst Stijn Grove, directeur van Digital Gateway to Europe, erop dat dit niet wordt weerspiegeld in de marktontwikkelingen. “In een voortdurend veranderende wereld met groeiend protectionisme en een aanstaande Brexit is de uitgangspositie van Nederland als land van dataverwerking en -distributie sterker dan ooit. De huidige stand van zaken met betrekking tot de Nederlandse cloud, de groei van datacenters en de ontwikkelingen rondom connectiviteit tonen aan dat er continu geïnvesteerd moet worden om aan de toenemende vraag te kunnen voldoen. Wij zijn van mening dat de Nederlandse datahub zich net als in andere jaren kan afschermen van externe factoren en een van de meest aantrekkelijke digitale distributiepunten ter wereld kan blijven.

 

Hefboomwerking

Omdat Nederland van oudsher een doorvoerhaven voor goederen en diensten is, is het succes van de Nederlandse datahub geen verrassing, aldus Grove. “Nederlanders hebben een lange traditie als het aankomt op innovatie. Het was het eerste land dat, na de VS, werd aangesloten op het wereldwijde web. Het benutten van deze leidende positie is sindsdien een van de belangrijkste redenen geweest voor de forse groei van het Nederlandse digitale ecosysteem. Het is interessant om op te merken dat dit ecosysteem zo robuust is geworden dat er steeds vaker hyperscales naar Nederland komen om zich te vestigen. Last but not least blijft ons belastingklimaat zeer gunstig voor overzeese digitale bedrijven die hun data distributie mogelijkheden willen uitbreiden of bijvoorbeeld een EMEA- of internationaal hoofdkantoor in Nederland willen vestigen.”

Het ecosysteem dat Grove beschrijft is de thuisbasis van zowel de grootste als de zesde grootste internet exchange ter wereld. Dit heeft een zeer positief effect op de Nederlandse digitale economie, zoals beschreven in het rapport. In 2016 werd €24,6 miljard direct gegenereerd door de data-economie. Dit komt niet alleen ten goede aan bedrijven: Nederlanders hebben nog steeds de beste connectiviteit ter wereld. Internationaal gezien staat Nederland bijvoorbeeld op de eerste plaats als het gaat om toegang tot vaste breedband netwerken (98% van alle huishoudens). Aangezien digitalisering steeds vaker de drijvende kracht achter nieuwe businessmodellen is, is meer dan 70% van alle innovatie in Nederland ICT-gerelateerd, wat positieve dynamiek creëert voor business- en productontwikkeling in Nederland.

 

KickStart Europe

Om de bruisende digitale infrastructuurindustrie in Nederland en Europa verder te ondersteunen organiseert Digital Gateway to Europe op 14 en 15 januari 2019 voor het tweede jaar de KickStart Europe Conference in Amsterdam. Tijdens dit tweedaagse evenement zullen beslissers uit de Europese digitale infrastructuurindustrieën de mogelijkheden, de actualiteit en de opkomende trends en technologie die de digitale industrie en de digitale infrastructuur van cloud, connectiviteit en datacenters vormgeven bespreken.

Gerelateerde berichten...

X