Nederlandse smart city-app gaat internationaal

De Nederlandse smart city-app Fixi gaat internationaal. De app stelt burgers in staat om problemen in de openbare ruimte bij de gemeente te melden.

Het systeem is inmiddels bij meer dan vijftig Nederlandse gemeenten in gebruik. De app is zowel voor Android als voor iOS beschikbaar.

In november wordt de app gepresenteerd op het Smart City Expo World Congress in Barcelona. Daar dingt Fixi ook mee naar de felbegeerde World Smart City Award.

 

Foto

Alledaagse zaken als omgewaaide bomen, wateroverlast, overvolle prullenbakken, hondenpoep of losliggende stoeptegels hebben een groot effect op hoe inwoners de leefbaarheid van hun gemeente ervaren. Dit soort zaken kunnen inwoners met de app snel melden.

Gebruikers van de smart city-app maken een foto van het probleem en dienen deze digitaal in bij de gemeente. De gemeente kan er dan meteen mee aan de slag. Is het probleem opgelost, dan maakt de gemeente daar een foto van en wordt deze aan de indiener gestuurd. Inmiddels werken meer dan vijftig Nederlandse gemeenten met Fixi.

 

Dagdromen

Het denken over smart cities heeft de neiging snel te vervallen in dagdromen en luchtfietserij. Daarin leggen de belangen van inwoners het dikwijls af tegen de wens van beleidsmakers om voorloper te zijn. De nieuwe app moet dit probleem oplossen.

Met de interactieve app verhogen gemeenten op laagdrempelige wijze de burgerparticipatie. Meldingen van problemen worden sneller opgelost en daarmee het wooncomfort en de tevredenheid van inwoners verhoogd.

Inwoners kunnen ook via de website meldingen maken over gebreken aan de openbare ruimte. Alle meldingen gaan automatisch naar de juiste afdeling of externe partij. De behandelaar staat via de app of website direct in contact met de inwoner. Zij kunnen ter plaatse de melding afhandelen.

De melder wordt ook automatisch op de hoogte gehouden van de voortgang. De melder weet dus wat er gebeurt en de uitvoerder heeft geen last meer van overbodige administratie en werkbonnen.

 

Amsterdam

Deze zomer bleek uit onderzoek al dat de gemeente Amsterdam een van de steden is die concepten van smart city toepast. Amsterdam bezet de 16e plek in de 2019 Women Entrepreneur Cities Index (WE Cities) die is gepresenteerd tijdens de Dell Women Entrepreneur Network Summit. De stad loopt voorop (nummer 1) als het gaat om smart city projecten. Dat blijkt uit onderzoek.

 

Gerelateerde berichten...

X