Nieuw investeringsfonds Invest-NL financiert veel digitale scale-ups

geldzaken

Het nieuwe investeringsfonds Invest-NL gaat van start met een aandelenkapitaal van 1,7 miljard euro. Het fonds, dat vorige week van start ging gaat vooral digitale scale ups steunen.

Het fonds, onder leiding van  Wouter Bos, ondernemingen financieren wil Nederland duurzamer en innovatiever maken. Bij innovatieve scale-ups gaat het vooral om industriële technologieën. Het nieuwe fonds wil de markt verruimen en financierbaar maken wat niet financierbaar lijkt.

Naast het nemen van hoge risico’s hanteert Invest-NL lange looptijden en is het in staat grote bedragen te investeren. Bij financieringen stelt Invest-NL impact voorop. Zonder impact geen financiering.

 

Meer risicokapitaal

Het fonds wordt gesteund voor de ministeries van Financiën) en Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat). Dit omdat Nederlandse marktpartijen moeite hebben om grote maatschappelijke transities te financieren. Naast uitdagingen op het gebied van beleid en technologie, speelt ook de veelheid van betrokkenen, en de fragmentatie van initiatieven met relatief hoge leer- en transactiekosten, een rol.

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat er in Nederland minder risicokapitaal voor jonge snel groeiende ondernemingen beschikbaar is. Dit is in vergelijking met bijvoorbeeld Duitsland, het Verenigd Koninkrijk of de VS.

Nederlandse ondernemingen lijken ook minder te profiteren van Europese investeringsfondsen en -faciliteiten. Andere Europese landen hebben hiervoor nationale fondsen en/of banken. Met Invest-NL heeft Nederland nu ook een eigen, vergelijkbaar fonds.

Op de website van Invest-NL (invest-nl.nl) kunnen ondernemers en financiers in vijf vragen weten of hun businessplan in aanmerking komt voor financiering.

 

Ambities

Wouter Bos, CEO Invest-NL: “Als Invest-NL hebben we stevige ambities. We willen in vijf jaar tijd de hoeveelheid risicokapitaal voor de energietransitie verviervoudigen. Jonge innovatieve bedrijven moeten net zo vaak succesvol kunnen doorgroeien als in Duitsland en Engeland. Dit betekent dat we het dubbel zo goed moeten gaan doen als nu.”

Wopke Hoekstra, Minister van Financiën: “Ik ben erg trots op wat we hier neerzetten. Het komt niet vaak voor dat het Rijk een staatsdeelneming opricht. En met een belangrijk doel: met de activiteiten van Invest-NL versterken we onze innovatieve economie en dragen we bij aan de transitie naar een duurzame maatschappij.”

 

Gerelateerde berichten...

X