Nieuwbouw als vliegwiel voor ICT-innovatie

Meander Medisch Centrum legt stevig fundament met nieuw datacenter

“Nieuwbouw brengt de visie op werkprocessen en ICT in een stroomversnelling,” zegt ict-manager Vincent van Luling. van het Meander Medisch Centrum in Amersfoort. “Een goed ict-fundament speelt hierbij een cruciale rol. Nog voordat er sprake was van intrek in de nieuwbouw, ging  het nieuwe datacenter al live. Dat was het moment om ook te migreren naar een nieuwe werkplek, gebaseerd op VDI. Die aanpak is goed bevallen.”

Volgens van Luling gaat de vernieuwing vervolgens gewoon door onder het motto: stilstand is achteruitgang. “We praten in dit ziekenhuis actief over zaken als Internet of Things, wearables die de quantified self mogelijk maken, predictive analytics en ga zo maar door. We houden in de gaten waar spelers als Google, Microsoft en Apple mee bezig zijn en proberen te bedenken hoe dat zou kunnen aansluiten op onze omgeving. We hebben nog lang niet alle antwoorden en dat hoeft ook niet. Medewerkers denken erover na hoe zij in hun werk gebruik kunnen maken van nieuwe toepassingen. Want dan kunnen wij als ict-afdeling, in samenwerking met leveranciers, oplossingen bedenken.”

Een behoefte die hij nu bijvoorbeeld ziet ontstaan is het gerichter communiceren met de patiënt. “Vroeger kreeg iedereen dezelfde folder, maar niet iedereen bij wie darmkanker is geconstateerd heeft dezelfde diagnose en volgt hetzelfde behandeltraject. We willen mensen gerichter kunnen informeren, meer op maat. Daarin speelt ICT natuurlijk ook een belangrijke rol. We kijken hoe andere ziekenhuizen dat doen, maar we praten er ook over met de markt. Ik denk dat we goed staan voorgesorteerd om in de toekomst van de nieuwe mogelijkheden te profiteren.

Lees het hele verhaal van de hand van Mirjam Hulsebosch online of in ICT/Zorg van september.

Geef een reactie

Gerelateerde berichten...