Nieuwe corona-app gaat CoronaMelder heten

corona app coronaMelder

De nieuwe corona-app die momenteel in Twente wordt getest, krijgt de naam CoronaMelder. Dat maakte minister Hugo de Jonge vandaag bekend. Er is inmiddels ook een filmpje in omloop over de werking van de app.

Half juli volgt het definitieve besluit over de landelijke introductie van de app. Als alles dan goed gaat volgt ingebruikname in het najaar. Voorwaarde is wel dat de uitkomsten van gebruikers- en veiligheidstesten en het advies van de Autoriteit Persoonsgegevens positief zijn.

 

Werking

De werking van de app is op basis van vrijwilligheid en werkt met bluetooth. De app stuurt een bericht aan wie enige tijd in de buurt is geweest van iemand die besmet is met het coronavirus. Ook geeft de app advies over wat in dat geval te doen. Dit om te zorgen dat het risico op onbewuste besmetting van andere mensen in de omgeving.

De app herkent via Bluetooth andere telefoons in de buurt die de app gebruiken. Als u langere tijd dichtbij een andere gebruiker bent, slaat de app de anonieme code van de andere gebruiker op. De app ziet geen persoonsgegevens en legt niet vast waar u bent.

Positieve test

Een gebruiker die positief test op het coronavirus, kan er vrijwillig voor kiezen dit te melden in de app. De app van deze gebruiker stuurt de eigen anonieme codes van de afgelopen dagen vervolgens naar een centrale server.

De app kijkt een paar keer per dag op die centrale server of er anonieme codes staan die uw app herkent. Als dat het geval, dan bent u in de afgelopen tijd dichtbij een persoon geweest die besmet is met het coronavirus. Er is dan een mogelijkheid dat u ook besmet bent. Daarvan krijgt u een melding. U krijgt in de app ook advies wat u in dat geval het beste kunt doen.

Gegevens

De corona-app gebruikt geen persoonsgegevens of locatiegegevens. Alle gegevens die de app gebruikt, zijn volledig anoniem. Het ontwerpen, bouwen en testen van de app doet de overheid niet alleen. Om zeker te weten dat de app aan alle strenge eisen voldoet, werken externe deskundigen mee aan het project. Ze hebben veel kennis van en ervaring in het maken, testen en beheren van veilige en toegankelijke apps en andere digitale toepassingen. De bedoeling is dat ze ook later betrokken blijven bij de verdere ontwikkeling.

Gerelateerde berichten...

X