Coronavirus-app test in Twente

covid

Begin juli start een gebruikerstest van de coronavirus-app in de regio Twente. Dat schrijft minister Hugo de Jonge (VWS) in een brief aan de Tweede Kamer. Het doel van de gebruikerstest is om de testversie van de app verder te verbeteren voordat hij voor iedereen in Nederland beschikbaar komt.

In samenwerking met een aantal organisaties in de regio Twente krijgen enkele honderden mensen de gelegenheid de coronavirus-app op hun eigen telefoon te installeren. Via een briefing en instructies krijgen testers te horen hoe de test in zijn werk gaat en hoe ze de app moeten downloaden en installeren. Ze mogen hem een week lang in hun eigen omgeving testen.

De planning is er op gericht dat het kabinet half juli besluit over de landelijke introductie van de app en over het moment waarop. Daarbij worden onder andere de uitkomsten van gebruikers- en veiligheidstesten en het advies van de Autoriteit Persoonsgegevens meegenomen.

Reeks testen

Gebruik van de app is vrijwillig. De coronavirus-app is volledig anoniem. Er wordt dus geen informatie over jou of je locatie opgeslagen. Je hoeft geen persoonlijke gegevens in te voeren. Ook niet als je corona hebt. De test maakt onderdeel uit van een reeks testen om te kijken of de app aan alle eisen op het gebied van privacy, gebruiksvriendelijkheid en veiligheid voldoet.

Onderzoek moet dan aangeven of de app voor gebruikers eenvoudig is te installeren, en of de teksten en de functies begrijpelijk zijn. Ook wordt gekeken wat mensen doen als ze (gesimuleerd) positief getest worden en wanneer ze een notificatie ontvangen. Na het onderzoek wordt bezien hoe de app volgens gebruikers valt te verbeteren.

De overheid kijkt vervolgens met de GGD Twente wat er nodig is om het gebruik van de corona-app in te passen als aanvulling op het bestaande bron- en contactonderzoek. Aan het eind van de testperiode moeten gebruikers de app wel weer verwijderen.

Contactonderzoek

De app moet het reguliere bron- en contactonderzoek van de GGD aanvullen. Bij dit reguliere onderzoek vragen medewerkers van de GGD aan mensen die in aanraking zijn geweest met personen die positief zijn getest, of ze zelf klachten hebben. Daarbij gaat de GGD dus af op de contacten die mensen zich nog herinneren en die ze kennen. Voor contactonderzoek is het belangrijk te weten of mensen voor langere tijd dicht bij elkaar waren.

Dankzij de coronavirus-app kunnen meer mensen sneller bericht krijgen dat ze in de buurt van een besmet persoon waren. Veel mensen kunnen zich moeilijk herinneren met wie ze bijvoorbeeld allemaal in hetzelfde treinstel hebben gezeten.

De app herinnert die contacten wel. Daardoor bereikt de app mensen sneller dan het reguliere bron- en contactonderzoek. Door op deze manier meer mensen sneller te berichten dat ze risico kunnen lopen, kunnen mensen zich eerder laten testen.

Wil je weten of je ook besmet bent, dan kun je je gratis laten testen bij de GGD. Alleen mensen die echt besmet zijn kunnen dat in de app ingeven. Op andere telefoons die in de afgelopen dagen bij hen in de buurt waren en waarop de app is geïnstalleerd wordt vervolgens een signaal afgegeven.

Hoe werkt de app?

De app werkt op basis van bluetoothtechnologie. Het wisselt unieke en niet tot de persoon herleidbare nummers uit die meerdere keren per uur wisselen. De app haalt de nummers die horen bij besmette personen op en de app controleert of je die nummers “bent tegengekomen”. Als je voor langere tijd in de buurt was van iemand een besmet persoon geeft de app je een bericht. Beide personen moesten dan wel beschikken over de app.

Op zich is bluetooth alleen onvoldoende nauwkeurig om de afstand te kunnen meten. Voor de notificatie-app is het echter voldoende om een indicatie te hebben van hoe nabij twee telefoons waren. Door data hierover te combineren met de tijdsduur van de nabijheid kun je met aanzienlijke betrouwbaarheid emeten of twee gebruikers van de app in een situatie zijn geweest met risico op besmetting. Situaties met mensen die dicht bij elkaar waren maar fysiek gescheiden, bijvoorbeeld aan de andere kant van een muur of in een naastgelegen auto of trein, konden in de meeste gevallen in de test correct uitgesloten worden.

 

Sceptisch

Eerder deze maand bleek uit onderzoek nog dat Nederlanders sterk verschillende meningen hebben over de een eventuele track-and-tracing corona-app. Sommigen willen de app liever vandaag dan morgen installeren. Anderen willen dat  onder geen beding. Zij vinden het kwalijk dat de overheid nadenkt over de introductie van de app.

Dit bleekt uit een rapport van onderzoekers van de Universiteit Maastricht, de Vrije Universiteit Amsterdam, TU Delft en het RIVM. Een random steekproef van 926 Nederlanders deed mee aan een keuze-experiment.

 

Gerelateerde berichten...