Verbetermogelijkheden met AI bij bevolkingsonderzoek borstkanker

vrouwelijke borstkanker met AI

De screening van het bevolkingsonderzoek borstkanker kan flink verbeteren door gebruik van AI. Andere aanpassingen zoals veranderen van de leeftijdsgrens, leiden op korte termijn niet tot betere uitkomsten. Dit concludeert de Gezondheidsraad in een nieuw rapport.

De raad verwacht ook veel van de inzet risicostratificatie en nieuwe beeldvormende technieken. Kunstmatige intelligentie (AI) kan volgens de raad bijvoorbeeld helpen om de gemaakte beelden snel te analyseren. De technologie kan verdachte plekken, die tumoren kunne zijn.

Radiologen

Momenteel moeten twee radiologen alle mammografieën bekijken. Om dit te versnellen kan AI-software de beelden zonder afwijkingen er alvast uitfilteren. De radiologen hoeven zo veel minder beelden te beoordelen en daardoor scherper kijken.

De Gezondheidsraad verwacht ook dat AI helpt om sneller te weten welke vrouwen groter risico hebben op borstkanker. De risicogroep kan dan vaker controles krijgen, terwijl de laagrisicogroep juist minder vaak hoeft langs te komen.

Het is overigens niet de bedoeling dat de nieuwe technieken meteen worden toegepast. De raad schat dat het nog een aantal jaar zal duren voordat de ontwikkeling van AI ver genoeg is. Dat geldt ook voor andere beeldtechnieken. De raad ziet daarom ook nog geen heil in andere apparatuur, waardoor een mammografie maken minder pijnlijk wordt. De techniek is daarvoor nog niet goed genoeg. Op dit moment ziet de raad geen mogelijkheden om het onderzoek te verbeteren.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...