Nieuwe EU-wet verplicht fabrikanten om hun spullen beter te beveiligen

Europese vlaggen in top digitale euro

Fabrikanten en verkopers van apparatuur dat met internet is verbonden moeten transparanter zijn over veiligheidsrisico’s en de producten beter te beveiligen. Dat zegt de Europese Commissie in een voorstel dat nu ter goedkeuring bij het Europees Parlement ligt.

Brussel stelde in de ‘State of the Union’ deze week dat het eisen wil gaan stellen aan de veiligheid van apparatuur nog voordat het op de markt komt en vindt het onterecht dat onredelijk om van consumenten te verwachten dat ze apparatuur zelf gaan beveiligen.

Producenten van dit soort apparatuur moeten in de eerste vijf jaar nadat een product op de markt verschijnt beveiligingslekken en andere veiligheidsproblemen binnen 24 uur melden en dan het probleem ook oplossen. Het is de eerste EU-brede wetgeving in zijn soort.

De voorgestelde verordening zal gaan gelden voor alle producten die direct of indirect met een ander apparaat of netwerk zijn verbonden. Voor sommige producten zijn er uitzonderingen. Dat geldt bijvoorbeeld voor medische hulpmiddelen, producten voor de luchtvaart en auto’s. Voor deze producten gelden al cyberbeveiligingsvereisten in bestaande EU-regels.

Reputatieschade voorkomen

De nieuwe regels zijn niet alleen gunstig voor de Europese consument is volgens Brussel ook een zege voor de consumenten zelf. Door in een eerder stadium de beveiliging beter op orde te hebben scheelt dat veel geld reputatieschade doordat cyberaanvallers minder kans krijgen en aanvallen vaker worden voorkomen.

De EU legt in de handhaving van de nieuw voorgestelde regels een belangrijke rol weg voor toezichthouders in de afzonderlijke EU-landen. Zij kunnen ondeugdelijke producten van de nationale markt weren. Verder kunnen ze forse boetes van miljoenen euro’s opleggen.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...