Nieuwe noodhulpdrone DroneTeam Twente: Thunderbird

rondvliegende drone drone0inspecties

Studententeam DroneTeam Twente onthulde een nieuwe noodhulpdrone die ze Thunderbird noemen. De drone haalt een maximumsnelheid van 120 kilometer per uur en is speciaal voor medische hulpverlening. De drone heeft vleugelontwerp en een bereik van meer dan 30 kilometer.

De drone strijdt met meer dan dertig andere teams in de iMechE UAS Challenge 2022. De drone moet daar een gesimuleerde reddingsmissie uitvoeren. Daarvoor werkt DroneTeam Twente (editie 2021-2022) sinds september aan de ontwikkeling van de Thunderbird. Het ontwerp  borduurt voort op de drone Phoenix en is efficiënter bij vervoeren van een pakket.

lichtgewicht drone

Met een maximaal wedstrijdgewicht van tien kilogram inclusief lading, is gewicht een belangrijk punt voor het team. Om een zo laag mogelijke massa te bereiken, maakt het team gebruik van een volledig 3D-geprinte romp met een intern carbon frame. Shervin Tochani, structureel ontwerper van het team, legt uit hoe dat werkt. “We gebruiken een speciale schuimachtige kunststof die we net sterk genoeg kunnen maken om de aerodynamische belasting te weerstaan. Vervolgens worden deze structurele krachten overgebracht op het interne carbon frame. Zo kunnen we een drone bouwen met een spanwijdte van twee meter en hem op het gewicht van ongeveer een bowlingbal houden.”

De competitie waar het team dit jaar aan deelneemt is de iMechE UAS Challenge, die plaatsvindt van 6 tot 8 juli 2022. Dit is een jaarlijkse wedstrijd met als doel drone-innovatie aan te moedigen. 34 studententeams nemen het tegen elkaar op met zelf ontwikkelde drones en helikopters.

Tijdens het evenement moet de drone een gesimuleerde reddingsmissie bij een overstroming uitvoeren door autonoom te navigeren naar de hulpbehoevende locatie en daar het medisch hulppakket te leveren. Hoe efficiënter de drone dit doet, hoe meer punten. Dit jaar is het doel van DroneTeam Twente de top drie.

Medische hulp in Afrika

Het Twentse team wil meer dan alleen een prijs. “De bedoeling is dat deze donze drone-innovaties in de echte wereld aan het werk gaat. Het team zoekt daarom naar toepassingen samen met ontwikkelingshulporganisatie, bijvoorbeeld in Afrika. In deze gebieden is medische hulp moeilijk bereikbaar.

De wegen zijn ongeschikt voor auto’s, of dorpen liggen niet op de juiste plaats op de kaart. Dit kan tot problemen leiden als er bijvoorbeeld een ambulance nodig is. Hiervoor zijn goedkopere en efficiëntere drones van cruciaal belang. Thunderbird is speciaal bedoeld als goedkoop alternatief door een 3D-geprinte buitenkant die je makkelijk en duurzaam kan repareren.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...