Longpatiënten met zorg op afstand eerder naar huis

De Zorgcirkel digitaal werken arts en patiënt met telefoon

Longpatiënten bij de longafdeling van het Isala-ziekenhuis in Zwolle kunnen zeker vijftig procent van de zorg digitaal en op afstand krijgen. Patiënten kunnen dus veel vaker zorg thuis ontvangen. Dat geldt intussen ook steeds vaker voor mensen die extra zuurstof nodig hebben.

Deze zorg is sinds kort ook beschikbaar voor longpatiënten met andere longaandoeningen dan corona. Het gaat dan bijvoorbeeld om mensen met COPD die een longaanval, longontsteking of een longembolie hebben. Tot nu toe kon de patiënt pas naar huis na het afbouwen van de zuurstof. Binnenkort is er ook een app voor patiënten met longkanker of een longembolie.

Longarts Jan Willem van den Berg: realiseert zich dat het inderdaad de coronapandemie was die de afdeling snel leerde dat je patiënten eerder naar huis kunt sturen met zuurstof. “Het is veilig, het vermindert de ligduur en bovendien; patiënten waarderen het. Daarnaast bewegen patiënten thuis meer dan in het ziekenhuis. Ook al sporen wij het op de verpleegafdeling aan om het bed uit te komen en rond te lopen, het wordt uiteindelijk maar weinig gedaan. Longpatiënten verliezen hierdoor heel snel conditie en worden kortademiger.”

Een longpatiënt die met zuurstof naar huis gaat krijgt een app op de telefoon waarin zij of hij kan aangeven hoe het gaat. En regelmatig heeft een verpleegkundige van het Monitoringscentrum contact met de patiënt. Van den Berg: “Mocht er meer aan de hand zijn of de verpleegkundige twijfelt, dan is er altijd een longarts standby. Tijdens de coronapandemie werkte dit enorm goed en ik ben blij dat wij meer patiënten deze ziekenhuiszorg buiten de muren kunnen bieden, oftewel de juiste zorg op de juiste plek.”

Lees ook:

Gerelateerde berichten...