Eerste trajectvlucht met medische drone vanaf Meppel

drone in de lucht

De eerste trajectvluchten met een medische drone gingen vorige week van start in Meppel. Ze werden uitgevoerd door het Isala ziekenhuis. Na de eerste testvluchten in 2020, vlogen de eerste medische drones tussen Meppel en Zwolle. Het is voor het eerst in Nederland dat een medische drone buiten zicht (BVLOS=beyond visual line of sight) over zo’n lange afstand vliegt boven dunbevolkt gebied.

Tussen locaties Isala ziekenhuis Meppel en Zwolle zijn er de komende maanden trajectvluchten voor medisch spoedtransport per drone. De ANWB kreeg voor deze vluchten een ontheffing van de Inspectie Leefomgeving en Transport en voert de vluchten dus ook uit.

Vlekkeloos

De eerste lange afstandsvlucht was voor de dronepiloten een bijzonder moment. Alles verliep vlekkeloos. Ze vlogen een aantal keer heen en weer over een afstand van 16 kilometer tussen Meppel en Zwolle. De drone, zonder medische goederen, vloog tussen het Isala ziekenhuis nieuwbouw Meppel en een weiland ten noorden van Zwolle. In de toekomst moet de drone rechtstreeks vliegen tussen de Isala-locaties Meppel en Zwolle.

Vervoer per medische drone is in spoedsituaties een perfecte oplossing. Ook kan meer complexere of minder voorkomende bloedonderzoeken concentreren op één locatie efficiënter zijn.

De ontwikkeling rondom de inzet van drones voor medisch transport is in volle gang. Met het project Medical Drone Services onderzoeken partners PostNL, ANWB, Erasmus MC, Isala, Sanquin, Certe, Avy en KPN medisch spoedtransport per drone. Ook andere landen experimenteren momenteel volop met dronevervoer tussen ziekenhuizen. De snelheid van dronetransport moet de zorg en service naar de patiënt verbeteren. De komende drie jaar wordt onderzocht hoe er veilig en betrouwbaar gevlogen kan worden.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X