Unmanned Valley nieuwe thuisbasis voor drone-opleidingen MBO College Airport

drone in de lucht

De drone-opleidingen van het MBO College Airport verhuizen begin 2021 naar Unmanned Valley. Dit is het fieldlab voor sensorgerelateerde technologieën en toepassingen op voormalig marinevliegkamp Valkenburg in Katwijk. Vanaf schooljaar 2022-2023 start een generieke driejarige droneopleiding. De MBO College Airport is de eerste mbo-instelling die een dergelijke opleiding aanbiedt.

Het college is onderdeel van het ROC van Amsterdam-Flevoland. Sinds 1936 leidt de school studenten op voor vliegtuigtechniek. Sinds 2017 kunnen studenten zich specialiseren via de keuzevakken dronetechniek en -toepassingen. Inmiddels volgen op jaarbasis circa 200 studenten vliegtuigtechniek, ICT-applicatieontwikkeling en media deze vakken.

Sinds kort heeft het MBO College Airport ook een certificering van de overheid als Registred Training Facility1) en ROC Operator. De school is daarmee bevoegd om studenten op te leiden tot professioneel dronepiloot. Verder mogen zij commerciële opdrachten uitvoeren, inclusief experimentele drone-operaties.

Opleidingsmogelijkheden

“In tal van sectoren zijn drones niet meer weg te denken en met de voortdurende technologische ontwikkelingen zal de hoeveelheid innovatieve dronetoepassingen de komende jaren sterk toenemen. Wij merken nu al een groeiende behoefte aan goed opgeleide vakmensen en willen daarom de huidige opleidingsactiviteiten verder ontwikkelen tot een volwaardige publiek-gefinancierde driejarige drone-opleiding, de eerste in Nederland. MBO College Airport is vanuit het domein luchtvaart bij uitstek geschikt om deze drone-opleidingen vorm te geven”, zegt Ivo van Oosterhout, directeur Bedrijfsvoering & Innovatie van MBO College Airport.

“Wij zetten nadrukkelijk in op co-creatie zodat studenten de beste kwalificaties hebben als zij hun diploma halen. De verhuizing naar Unmanned Valley is daarom logisch en ik verwacht dat ons drone-onderwijs hiermee een enorme boost krijgt. De mogelijkheden zijn hier namelijk uniek: de samenwerking met allerlei spelers in de keten, de koppeling theorie en praktijk, alles rondom het ontwerpen, bouwen, programmeren en onderhouden van drones en het kunnen uitvoeren van drone-operaties kan goed aan bod komen. Ons onderwijs zal relevanter, realistischer en uitdagender worden, waarbij we in het verlengde hiervan bijdragen aan de sociale acceptatie van professioneel dronegebruik.”

Drone-innovaties

Unmanned Valley is een initiatief van de TU Delft en gemeente Katwijk, Het wordt mede mogelijk gemaakt door bijdrages van het Rijksvastgoedbedrijf, de provincie Zuid-Holland, ministerie van Economische Zaken en Klimaat, en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). De eerste bedrijven, allen actief op het gebied van aerospace, drones en sensoren, hebben zich inmiddels op Unmanned Valley gevestigd. Op termijn moet Unmanned Valley uitgroeien tot een broedplaats voor hightech bedrijvigheid.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X