Nieuwe normcommissie IoT moet cross-sectorale standaarden ontwikkelen

Norminstituut NEN start op vrijdag 8 september met de oprichting van een normcommissie IoT (Internet of Things). De enorme toename van IoT-toepassingen moet zorgen voor oplossingen die dwars door sectoren en platformen heen gaan.

Cross-sectorale oplossingen vragen om interoperabiliteit en integratie tussen systemen en platformen. Maar deze zijn onafhankelijk van elkaar ontwikkeld met gebruik van verschillende technologieën. Standaarden zijn daarom essentieel.

 

Nederlandse belangen

De nieuwe normcommissie IoT moet daarnaast ook de belangen van Nederlandse organisaties vertegenwoordigen. Op de bijeenkomst krijgen belanghebbenden de kans om mee te praten maar ook  lid worden.

NEN start het initiatief vanwege de snelle ontwikkeling van IoT. De laatste twee jaar worden er steeds meer IoT-standaarden ontwikkeld. Probleem is daarbij dat ze niet alleen tot stand komen via internationale standaardisatie organisaties. Ook consortia en alliances zijn ermee bezig.

Een systeembrede end-to-end benadering is nodig om goede standaardisatie te bereiken. Daarvoor is bij ISO en IEC een systemen-integratie groep gestart als ISO/IEC JTC 1/SC41. Deze technische groep gaat leiding geven aan ISO, IEC, JTC1 en andere entiteiten op het gebied van standaardisatie van IoT en gerelateerde technologieën.
Het standaardisatiewerk van deze groep betreft o.a. thema’s zoals: Sensor networks, IoT architectuur, Interoperabiliteit, Wearables, Industrial IoT, IoT Trustworthiness en Real-time IoT.

 

 

Deelnemers kunnen bijdragen aan:

  • Bepaling van de Nederlandse IoT-standaardisatie agenda
  • Uitoefenen van invloed op de inhoud van mondiale IoT-standaarden in het belang van uw organisatie
  • Up-to-date blijven van de meest recente standaardisatie ontwikkelingen wereldwijd.

 

Deelname en informatie

Geïnteresseerd in een lidmaatschap van ‘Normcommissie IoT’ kunnen zich aanmelden via de website.

 

Gerelateerde berichten...

X